Čestitali Opštini Kotor na pristupanju organizaciji Rainbow Cities Network

Izdat Rječnik pojmova koji se koriste u oblasti politike prema drogama
Januar 23, 2020
Kreativnost i entuzijazam mladih ključni za razvoj demokratskog društva
Februar 21, 2020

Čestitali Opštini Kotor na pristupanju organizaciji Rainbow Cities Network

Nevladine organizacije Juventas i Kvir Montenegro čestitale su Opštini Kotor na pristupanju organizaciji Rainbow Cities Network, čiji je cilj, kako je saopšteno, razmjena iskustva i znanja evropskih gradova o LGBTIQ+ politici.

Iz Opštine Kotor je ranije saopšteno da Rainbow Cities Network predstavlja mrežu međunarodnih gradova koji se bave LGBTIQ+ politikom.

„Međunarodni gradovi koji sarađuju u mreži Rainbow Cities su: Berlin (Njemačka), Bergen (Norveška), Brisel (Belgija), Dumphries i Galovej (Škotska), Ženeva (Švajcarska), Gent (Belgija), Briž (Belgija), Hamburg (Njemačka), Keln (Njemačka), Madrid (Španija), Barselona (Španija), Mexico City (Mexico), Brajton (Engleska), Minhen (Njemačka), Ljubljana (Slovenija), Torino (Italija), Bolonja (Italija), Istanbul (Turska), Beč (Austrija), Pariz (Francuska), Cirih (Švajcarska), Oslo (Norveška), a iz Holandije Amsterdam, Hag, Nijmegen, Roterdam i Utreht“, kaže se u saopštenju.

Glavni ciljevi mreže su, kako se navodi, povećanje vidljivosti LGBTIQ+  zajednice, djeljenje iskustava, stručnosti, materijala, dobrih praksi i izazova, zajedničkih akcija u oblasti LGBTIQ+  politike, razvoj projekata na međunarodnom nivou između dva ili više gradova članica.

„Predsjednik Opštine Kotor, gospodin Željko Aprcović potpisao je Memorandum o saradnji sa Rainbow Cities Network. Nakon toga gradovi članice su imali 30 dana da glasaju o ulasku našeg grada u navedenu mrežu. 17. februara koordinator Rainbow Cities mreže Manuel Rosas Vázquez javio je da su se gradovi članice izjasnili pozitivno o pristupanju Opštine Kotor i da joj žele dobrodošlicu“, saopšteno je iz Opštine Kotor.

Iz Juventasa i Kvir Montenegra su podsjetili da je, u prethodnom periodu, Opština Kotor jedna od pet opština saradnica koje su sa tim organizacijama, u okviru projekta “Integrisani i sistemski pristup unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori” podržanog od Delegacije EU u Crnoj Gori, aktivno radile na unapređenju kapaciteta lokalnih samouprava i kreiranju lokalnog akcionog plana za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba, a samim tim i kreiranju poštujućeg okruženja za sve građane bez obzira na njihovu različitost.

„Naša saradnja sa opštinama se i dalje nastavlja, a nadamo se da će pozitivna praksa, zabilježena u opštini Kotor, ali i opštinama Kolašin, Bijelo Polje i glavnom gradu Podgorici biti inspirativna i drugim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, te posluži kao primjer ne samo na nacionalnom, već i regionalnom nivou“, poručili su iz Juventasa i Kvir Montenegra.