Zaštititi dostojanstvo svih u Crnoj Gori

Apel obrazovnim i socijalnim institucijama da omoguće pravo na obrazovanje i pruže adekvatnu socijalnu podršku svakom djetetu
Oktobar 13, 2023
Drugi krug bodovanja: Odluka o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata u sklopu grant šeme U pravo vrijeme
Oktobar 18, 2023

Zaštititi dostojanstvo svih u Crnoj Gori

Direktor Osnove škole “Štampar Makarije” Novica Gačević, treba da disciplinski odgovara i da se izvini cjelokupnoj javnosti, jer je u komunikaciji sa novinarima „Pobjede“, zabrinutu roditeljku okarakterisao sa „dokona žena“, za koju nema vremena jer u Podgoricu stiže patrijarh.

Ovo je izjava zbog koje g-din Gačević treba makar disciplinski da odgovara, nakon što se izvini ne samo osobi koju je uvrijedio, nego i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti. Učestvovanje u ma kojem vjerskom obredu je privatna stvar koja je vezana za privatno vrijeme, dok je adekvatna komunikacija sa roditeljima jasno dio opisa posla direktora škole.

Podsjećamo, Crnu Goru je uznemirio upitnik kojim se, pretpostavljamo testiraju vrjednosni stavovi, a koji sadrži puno govora mržnje, diskriminatornih stavova i uvreda na račun brojnih grupa. Upitnik je, kako se navodi distribuiran učenicima u Osnovnoj školi „Štampar Makarije“ u Podgorici.

U Crnoj Gori mora mnogo toga da se uredi, između ostalog način prikupljanja i obrade podataka i etika naučnih istraživanja. Pretpostavljamo da je u pitanju zastarjela vrijednosna skala, koja je morala da dobije dozvolu za upotrebu od strane etičkog komiteta ustanove čiji doktorand sprovodi istraživanje, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo. Posebno je zabrinjavajuće što je namijenjena djeci, na koju može imati negativan uticaj, ako nije dobro objašnjena. Ukoliko nije postojala dozvola Ministarstva prosvjete, onda treba da se utvrdi odgovornost za sprovođenje istraživanja bez saglasnosti nadležnih institucija i to među djecom mlađom od 15 godina.

Dok se ne izjasni sam autor/ka, nije zgodno tumačiti samo isječak iz istraživanja. Djeluje da su pitanja formatirana korišćenjem prevaziđene terminologije, ali i metodologije, na što je studentu na vrijeme trebalo da bude skrenuta pažnja. Dodajemo i da metod testiranja prisutnosti negativnih stavova naučan i često korišćen u istraživanjima, ali da ovdje djeluje da nije adekvatno definisan. Posebno jer se mjere stavovi koji su zgusnuto prožeti teškom diskriminacijom, govorom mržnje, netrlejivošću, stavovima za koje se smatra da su, sve i da su u određenoj mjeri bili prisutni nekada, odavno napušteni od strane najvećeg dijela opšte populacije.

Etički odbor sigurno ne bi dozvolio vrlo jasno pogrešno postavljanje pitanja tipa „Sve žene su vještice i treba da gore na lomači“ ili slično, ali je dozvolio da se pita da li „Homoseksualci, prostitutke i narkomani zaslužuju da umru od side“.

S tim u vezi, dajemo i rječnik prihvatljivih termina:

Ne koristi se riječ “samoubica”, već se može koristi termin “osoba koja je završila svoj zivot suicidom”, umjesto riječi “homoseksualac” koristi se termin “gej muškarac”, umjesto termina “prostitutka”, koristi se termin “osoba koja se bavi seksualnim radom”, umjesto riječi “narkoman” koristi se termin “osoba koja koristi droge”, umjesto “umrijeti od Side” može se reći “preminuti usljed komplikacija/posljedica izazvanih HIV virusom”. Treba koristiti izraze koji nisu stigmatizujući, ne vrijeđaju dostojanstvo ličnosti. Takođe, treba mnogo opreznije definisati metodologiju, kako bi se izbjeglo uznemiravanje djece i roditelja.

Dobro je i važno što postoji snažna osuda javnosti terminologije i formulacija koje su korišćene. Pokazuje da, uprkos svim nastojanjima da se uguši, imamo građansku svijest. Može se i ovaj slučaj iskoristiti da se makar u školi „Štampar Makarije“ učenicima održe interaktivna predavanja upravo o grupama čije dostojanstvo vrijeđa ova situacija.