Teatarske radionice u srednjim školama Projekat „Jačanje integriteta mladih”

Sažetak prijedloga javne politike o ponovnom uvođenju zabrane pušenja u javnim prostorima
Jul 26, 2018
Jačanje integriteta mladih
Avgust 13, 2018

Teatarske radionice u srednjim školama Projekat „Jačanje integriteta mladih”

Glavna aktivnost projekta „Jačanje integriteta mladih“ odnosi se na sprovođenje teatarskih radionica u kojima srednjoškolci/ke na kreativan način mogu da izraze svoje mišljenje o postojanju korupcije u obrazovanju, ili generalno u društvu. Radionice su sprovedene u pet srednjih škola iz Podgorice i Danilovgrada, a rađene su po scenariju pripremljenom od strane kreativnog tima ATAK-a, po kome su učenici/e kroz glumu iznosili svoje stavove o korupciji.

Tema sprovedenih radionica bila je postojanje VIP odjeljenja u crnogorskim srednjim školama, tokom kojih su se učesnici/e, putem forum teatra dijelili u tri različite grupe i oprobali u ulogama roditelja, direktora/ica, profesora/ica i mnogih drugih, simulirajući određene scene iz svakodnevnog života koje su vezane za navedenu temu. Uz projektni tim, radionice je vodila glumica koja je bila zadužena kako da animira grupu, tako i da je podstakne na razmišljanje i diskusiju. Na kraju svake radionice, učenici/ce su izlazili iz uloga, a potom pričali o raznim situacijama sa kojima su se susretali kada je u pitanju korupcija u obrazovanju ili u nekoj drugoj društvenoj sferi. Sve radionice su snimane u cilju kreiranja video materijala, koji će biti dostavljen školama, kako bi i drugi đaci bili informisani o ovoj temi i stimulisani da se što više uključe u ovakve i slične aktivnosti.

Prva teatarska radionica održana je u Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu 23.02.2017. godine. Radionici je prisustvovalo 25 učenika/ca, od II do 1V razreda. Interaktivnoj atmosferi doprinjela je činjenica da su učenici/e pokazali veliko interesovanje za ovu temu.

Radionica u Srednjoj elektrotehničkoj školi „Vaso Aligrudić” održana je 01.03.2017. godine u odjeljenju IIIA. Prisustvovalo je 19 učenika/ca. Glumica Smiljana Martinović se potrudila da animira i što više uključi sve prisutne, kako bi se tema što bolje razradila, a đaci su odlično reagovali.

Sledeća teatarska radionica održana je u Srednjoj stručnoj školi „Spasoje Raspopović” 09.03.2017. godine. Bilo je prisutno 24 đaka iz svih razreda škole. Diskusija na temu korupcije o obrazovnom, zdravstvenom i svim drugim sistemima je tekla spontano i argumentovano, uz puno učešće prisutnh.

U Srednjoj stručnoj školi „ Sergije Stanić” radionica je održana 17.03.2017, u trajanju od dva školska časa, uz prisustvo 14 učenika/ca. Uprkos manjem broju prisutnih, radionica je bila jednako uspješna kao i u ostalim srednjim školama. Učenici/e su saopštili da su se prvi put susreli sa ovakvim tipom radionica, tako da je i da je ovo za njih bilo posebno i lijepo iskustvo.

Poslednja teatarska radionica održana je u Gimnaziji „Slobodan Škerović” u Podgorici, 06.04.2017. godine. Ova radionica je održana u ambijentu nove školske biblioteke uz prisustvo 27 učenika/ca. Među đacima je vladalo veliko interesovanje za učešće, a sami učenici/e su pokazali sjajnu keativnost u glumačkim djelovima, ali i dobre oratorske sposobnosti kada je u pitanju diskusija o korupciji.

Na kraju svake od radionica, učenici/e su imali zadatak da na flip chartovima ostave svoju poruku i odgovore na pitanja „Šta ti možes da uradiš da zaustaviš korupciju?” i “Zašto je važno poštovati etička pravila?”. Neke od zanimljivih poruka bile su: „Korupcija postoji zato što postoje ljudi koji mogu biti korumpirani, ako napravimo sistem gdje niko ne može biti korumpiran, uspjeli smo.”, „Sve počinje od pojedinaca, ustani i bori se“”, „Reci NE korupciji.”, Zbog budućnosti, zbog nas samih, zbog naše djece”, „STOP korupciji!’’.

Vođeni našim iskustvom, smatramo da je veoma dobro na ovakav način raditi sa mladima i mijenjati svijest o određenim društvenim pojavama ili problemima, u ovom slučaju – korupciji. Upravo iz tog razloga, projektni tim će u narednom periodu nastojati da aktivnosti proširi i na druge srednje škole u Crnoj Gori.