Teatarske radionice u srednjim školama Projekat „Jačanje integriteta mladih”
Avgust 13, 2018
Poziv za dostavljanje prijedloga projekata za dodjelu malih grantova
Januar 18, 2019

Jačanje integriteta mladih

Projekat “Jačanje integriteta mladih” sprovodi Alternativna teatarska aktivna kompanija ATAK u partnerstvu sa NVO Juventas. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, kroz program “Misli lokalno, djeluj lokalno – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa partnerima NVO “Bonum” iz Pljevalja, NVO Inkubator iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Podgorice .

Juventas i Atak su 2013. godine sproveli pilot fazu ovog projekta u kome je bilo uključeno šest srednjih škola iz Podgorice i koja se pokazala kao vrlo uspješna. To nas je podstaklo da nastavimo sa sprovođenjem ovakvih aktivnosti kroz projekat „Jačanje integriteta mladih“, samo ovoga puta u novim srednjim školama.

Glavni cilj projekta je jačanje integriteta mladih u Crnoj Gori uzrasta od 14-18 godina, a tiče se povećanja spremnosti da se prijavi korupcija i ponašanja koja nisu u skladu sa zakonom. Specifični cilj projekta je podizanje svijesti mladih o sprečavanju koruptivnih djela i to kroz radionice koje će biti održane u pet srednjih škola iz Podgorice i Danilovgrada. Planirano je da na svakoj radionici bude prisutno oko 25 učenika/ca.

Radionice su osmišljene na jedan vrlo kreativan način, po principu forum teatra, u kojima učenici/ce zajedno sa predavačima, kroz glumu mogu da izraze svoje mišljenje o postojećem stanju u društvu na temu korupcije. Radionice uključuju angažovanje profesionalnih glumaca i vršnjačkih edukatora. Uz odobrenje učenika/ca i njihovih roditelja, svaka radionica se snima u cilju kreiranja individualizovanog video materijala za svaku od škola, koji će biti dostupan kako učenicima/ama, tako i nihovim vršnjacima.

U sklopu projekta uključeno je i kreiranje, štampanje i distribucija brošure „Kupljene ocjene ne polažu maturu”. Pored glavnih razloga zbog kojih je važno poštovati etička pravila, brošura sadrži i informacije o tome kako možemo prijaviti korupciju.

Teatarske radionice se sprovode u sledećim srednjim školama:

  • Gimnazija “Slobodan Škerović”
  • Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”
  • Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”
  • Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović
  • Srednja stručna škola “Sergije Stanić”

Smatramo da ovakav projekat itekako može da utiče na promjenu svijesti u vezi sa prijavljivanjem korupcije i ponašanjem u skladu sa zakonom, naročito kod osoba u srednjoškolskom uzrastu. Na taj način, projektom se teži promovisati život u slobodnom i uređenom društvu bez korupcije, u kojem smo svi mi akteri koji mogu uticati na pozitivne promjene.

Publikaciju možeze preuzeti ovdje: Vodič_kroz_korupciju_u_obrazovanju.pdf