Program smanjenja štete koristi godišnje preko 1200 intravenskih korisnika droga
Januar 9, 2020
Izdat Rječnik pojmova koji se koriste u oblasti politike prema drogama
Januar 23, 2020

Sloboda medija je sloboda svih nas

Nevladina organizacija Juventas svim crnogorskim novinarima i novinarkama čestita 23. januar Dan novinara u nadi i sa željom da će u godinama koje dolaze njihov položaj biti znatno unaprijeđen, odnosno da će svoj posao moći nesmetano da obavljaju još profesionalnije i etičnije uz nezavisnost kao stub ove profesije, te istinu i javni interes kao polazno i krajnje odredište novinarstva.

Zahvaljujemo se svim novinarima/kama koji svoj rad baziraju na nepristrasnosti i posvećnosti javnom interesu, a upravo je na današnji dan važno istaći koliko su ovakvi pojedinci i redakcije značajni za naše društvo, razvoj demokratije, borbu protiv korupcije, političke i društvene procese, vladavinu prava, te predstavljanje glasa tzv. običnog čovjeka.

Veoma je zabrinjavajuće što ni u prethodnih godinu dana nije zabilježen pomak na polju slobode medija. Opet smo svjedočili napadima na novinare, dok stari slučajevi još uvijek nijesu riješeni, a u prethodnih par nedjelja došlo je i do hapšenja novinara/ki. Sloboda medija je sloboda svih nas, zbog čega je važno da u procesu unapređenja položaja novinara/ki, svi damo doprinos.

U prvom redu država, koja mora preuzeti odgovornost i ozbiljno se posvetiti stvaranju uslova u kojima novinari/ke svoj posao obavljaju slobodno. Neophodno je da zaštita novinara/ki i unapređenje njihovog položaja bude državni prioritet, te je neprihvatljivo da upravo država na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje slobodu medija. Ovaj složeni proces treba otpočeti usvajanjem novog Zakona o medijima, konsenzusom svih strana, ali i rješavanjem slučajeva napada na novinare.

Finansijska stabilnost medija je veliki izazov za crnogorsko društvo, a niske plate i loš ekonomski položaj novinara/ki u značajnoj mjeri utiču na kvalitet našeg novinarstva i medijske scene uopšte. Nadamo se da će u narednim godinama biti zabilježen napredak i na tom polju, čime bi se značajno unaprijedila sloboda medija, ali i spriječio odlazak kvalitetnih novinara/ki u druge profesije.

Međutim, ograničena sloboda i težak ekonomski položaj, te brojni drugi uslovi i razlozi, ne mogu biti opravdanje za novinare/ke koji svoj posao ne obavljaju profesionalno i etično, niti za bilo kakav vid autocenzure. Dakle, Dan novinara je i vrijeme kada se moramo podsjetiti i odgovornosti koju ova profesija nosi. Od novinara/ki se očekuje da izvještavaju istinito, objektivno i nepristrasno, da realistično prikazuju stvarnost bez spinovanja i propagande, da budu kritičari krugova moći i zaštitnici i glas ugroženih i marginalizovanih grupa. Javni interes je njihovo polazno i završno odredište, a zadatak novinara/ki je da uvijek i uporno postavljaju pitanja. I potpitanja!

Stoga i novinari/ke, medijske kuće i esnafske organizacije moraju uzeti aktivniju ulogu u procesu unaprijeđenja sopstvenog položaja , promociji i edukaciji medijske pismenosti i podizanju svijesti građana/ki o značaju novinarstva.

Odgovornost je i na građanima i građankama koji, čini se, ponekad izgube iz vida koliko je novinarstvo značajno, te da bez medija nema ni demokratije. Kritički posmatrajući medijske sadržaje, praćenjem i podržavanjem onih koji svoj posao obavljaju kvalitetno, građani/ke u značajnoj mjeri mogu uticati na medijsku scenu. Oni moraju tražiti od novinara/ki da svoj posao obavljaju profesionalno i etično, a od države da obezbjedi uslove za takav rad. Sloboda medija je sloboda svih nas.

Srećan Dan novinara!