Reagovanje povodom objavljivanja spiska sa podacima osoba oboljelih od Covid-19

#OstaniDoma i vježbaj medijsku pismenost!
Mart 25, 2020
Juventas nastavlja sa pružanjem usluga u toku epidemije virusa korona
April 10, 2020

Reagovanje povodom objavljivanja spiska sa podacima osoba oboljelih od Covid-19

Prepoznajući i pozdravljajući napore i aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje u borbi protiv virusa korona, nevladina organizacija Juventas najoštrije osuđuje objavljivanje spiska sa podacima preko 60 osoba oboljelih od covid-19 i poziva nadležne da hitno otkriju kako je došlo do ovog teškog incidenta i zaustave slična narušavanja ljudskih prava crnogorskih građana i građanki.

Pored zdravlja, neophodno je zaštiti i očuvati privatnost pacijenata, zbog čega je važno da Vlada Crne Gore i nadležni organi pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku da su ovakvi postupci nedopustivi, ustanovljavajući personalnu odgovornost. Da li je do objavljivanja došlo greškom ili nesavjesnim ponašanjem pojedinaca ili pak neodgovarajućim sistemom zaštite podataka, samo su neka od pitanja na koja javnost mora dobiti odgovor, a institucije moraju uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se slučaj ispitao, odgovorni procesuirali i kako se slične stvari ne bi ponavljale.

Takođe, potrebno je da javnost što prije bude upoznata i sa konačnim stavom nadležnih o potencijalnom objavljivanju spiska sa matičnim brojevima osoba u samoizolaciji, do kojeg je došlo 21. marta. Svjedoci smo da je na društvenim mrežama kružio pomenuti spisak. Imajući u vidu značaj te informacije, nadležni moraju pokazati jasnu volju i uložiti dodatne napore kako bi se ovo pitanje riješilo, te kako bi se uklonile sve nedoumice i eventualno preduzele mjere u odnosu na one koji su odgovorni ako je došlo do objavljivanja spiska.

Posljednji slučaj objavljivanja spiska osoba oboljelih od covid-19, ali i brojne situacije u prethodnom periodu, kao što je veb aplikacija koja je locirala građane u samoizloaciji, ukazuju na opasnost i posljedice prvobitnog objavljivanja spiska osoba u samoizolaciji od strane Vlade Crne Gore. Čini se da sam postupak nije bio pažljivo odmjeren i odgovarajuće iskomuniciran, zbog čega je otvoren prostor za dalja kršenja prava na privatnost kojima smo svjedočili u prethodnom periodu. Podsjećamo, ograničavanje prava na privatnost u cilju zaštite javnog zdravlja je moguće samo kada je to neophodno u demokratskom društvu, odnosno kada su iskorišćene sve druge alternative.

Koristimo priliku da apelujemo da u ovoj situaciji budemo tu jedni za druge, jer je ovo borba svih za sve, te da poštujemo instrukcije, ali i privatnost drugih. Niko od nas danas sa sigurnošću ne može reći da nije nosilac virusa, stigmatizacija je ne samo neetička, već i logički neodrživa. Niko od nas ne želi da se ispune naši strahovi i da se pandemija proširi, ali podjednako je važno da u ovako izazovnoj i napetoj situaciji ne podlegnemo panici niti „lovu“ na zaražene i potencijalno zaražene, već da pokažemo najviši stepen solidarnosti, brige za druge, podrške i odgovornog ponašanja, te da poštujemo etička načela i univerzalne vrijednosti ljudskih prava.  Čuvajući sebe, čuvamo druge i obratno- čuvajući druge, čuvamo sebe. Zato, apel i za ljude koji potencijalno posjeduju navedeni spisak – suzdržimo se od njegove upotrebe i dalje distribucije.