„Znanjem do zdravlja“

„Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“
Avgust 26, 2020
„Doprinos uspostavljanju i funkcionisanju ključnih servisa podrške za LGBT osobe“
Avgust 26, 2020

„Znanjem do zdravlja“

Donator: Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore

Period realizacije: april 2018. – decembar 2018.

Tokom 2018. godine projektni tim Juventasa je sproveo projekat „Znanjem do zdravlja“ koji je bio baziran na promociji zdravlja mladih (mentalnog zdravlja, reproduktivnog i seksualnog zdravlja, prevenciji bolesti zavisnosti, uticaja nasilja na zdravlje mladih, saobraćajnih nezgoda, gojaznosti itd.), a na bazi jačanja edukatorske mreže i promociji savjetovališta za mlade u sistemu obrazovanja van obrazovnog sistema i među ranjivim grupama. Ovaj projekat predstavlja drugu fazu projekta „Promocija populacionih savjetovališta među mladima u Crnoj Gori“, koji je Juventas realizovao tokom 2017. godine.

Glavni cilj projekta se odnosio na poboljšanje zdravlja kod mladih u Crnoj Gori, kroz jačanje vještina, podizanje svijesti o rizičnom ponašanju i povećanje nivoa informisanosti o zdravim stilovima života.

U okviru projekta kreirana je mreža vršnjačkih edukatora, koju broji 18 srednjoškolaca iz Podgorice, Pljevalja, Plava, Danilovgrada, Herceg Novog i Budve, koji su nakon obuke  sprovedeli 24 vršnjačke edukacije. Takođe u okviru ovog projekta urađeno je istraživanje o zdravlju mladih i njihovim navikama.

Direktnu ciljnu grupu projekta predstavljali su mladi ljudi iz svih gradova u Crnoj Gori, prevashodno srednjoškolci iz Podgorice, Pljevalja, Plava, Danilovgrada, Herceg Novog i Budve, dok su indirektna ciljna grupa bili roditelji, pedagoški i pedijatrijski radnici, opšta populacija.