Organizovana akreditovana obuka za stručne radnike/ce
Oktobar 18, 2021
Sistemski prepoznati organizacije civilnog društva kao pružaoce određenih preventivnih zdravstvenih i socio-zdravstvenih usluga
Novembar 9, 2021

Poziv za mlade: obuka i stažiranje

Nevladina organizacija Juventas raspisuje poziv za dvije mlade osobe za učešće na obuci o monitoringu i analizi medijskih sadržaja.

Regionalna obuka će se održati u Podgorici, a okupiće mlade iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Učesnici i učesnice obuke će imati priliku da nauče više o dekonstrukciji medijskih sadržaja, borbi protiv dezinformacija, fact-checkingu i debunkingu lažnih vijesti, s fokusom na online medije i društvene mreže. Polaznici/e će imati mogućnost da usvoje praktične alate i metode analize i provjere medijskih poruka, te da ojačaju sopstvene kapacitete.

Program obuhvata trodnevni trening i dvomjesečno stažiranje.

Trening će se održati krajem novembra u Podgorici, a vodiće ga istaknuti i iskusni eksperti i predavači u ovoj oblasti Darko Brkan, predsjednik UG Zašto ne i Emir Zulejhić, urednik portala Raskrinkavanje.ba iz Sarajeva.

U sklopu treninga dobićete odgovore na sljedeća pitanja:

 • Šta su mediji i koje vrste medija postoje;
 • Koja je uloga medija i kakva je razlika između društvenih mreža i medija;
 • Šta je medijska pismenost i kako ona izgleda u digitalnom vremenu;
 • Šta je fact-checking i kakve su razlike između fact-checkinga i novinarstva;
 • Zašto postoje medijske manipulacije i kakve vrste manipulacija postoje;
 • Koje su metode i tehnike provjere činjenica;
 • Kako su mediji regulisani;
 • Kakve su posljedice dezinformacija na pojedinca i na društvo?

Drugu fazu programa predstavlja dvomjesečno stažiranje, gdje će kroz praktičan rad mladi imati priliku da primijene i unaprijede znanja i vještine stečene na treningu. Stažiranje će se odvijati online putem u vodećim fact-checking organizacijama u regionu. Tokom stažiranja, mladi će raditi na istraživačkim projektima i zadacima, uz mentorsku podršku kolega/inica iz fact-checking redakcija, a njihovi radovi će biti objavljeni na portalima tih redakcija.

Ko i kako može da se prijavi?

Poziv je otvoren za mlade starosti od 18 do 30 godina, koji ispunjavaju makar jedan od sljedećih uslova:

 • studiraju ili su završili neki od relevantnih fakulteta (političke nauke, novinarstvo, komunikacije, humanističke nauke, itd.)
 • završili su relevantne programe, kurseve i obuke iz oblasti novinarstva i medijske pismenosti.
 • imaju radno i aktivističko iskustvo u oblasti novinarstva, medijske pismenosti, fact-checkinga i slično.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje se za učešće na projektu mogu prijaviti slanjem aplikacione forme na mejl: webmedialiteracy@gmail.com, sa naslovom: „Prijava_Obuka o monitoringu i analizi medijskih sadržaja“. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete ih uputiti na istu mejl adresu.

Aplikacionu formu možete preuzeti OVDJE.

Rok za slanje prijava je: 13. novembar 2021. godine  do 23:59h.

Obuka i stažiranje se realizuju u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji sprovodimo u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, UG Zašto ne iz BiH i UG Gong iz Hrvatske, a u okviru Erasmus+ programa. Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.

Više o predavačima:

Darko Brkan je direktor udruženja građana „Zašto ne“, organizacije koja je pionir promocije građanskog aktivizma, političke, medijske i društvene odgovornosti, kao i korištenja novih tehnologija i digitalnih medija u jačanju demokratije u BiH.

Završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, odsjek za Računarstvo i informatiku, a trenutno je MBA kandidat na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Zagrebu na Strateškom menadžmentu informacija, a bio je autor nekolicine publikacija iz raznih domena njegovog interesovanja. Bio je Marshal Memorial fellow, German Marshal fonda za godinu 2018/2019, Facebook International fellow na Personal Democracy Forum-u 2018. godine, Draper-Hills Summer fellow na Centru za demokratiju, razvoj i vladavinu prava (CCDRL) na Stanford univerzitetu, kao i Reagan-Fascell fellow u 2012. godini u Forumu za Međunarodne Demokratske Studije u Washingtonu, gdje je istraživao kako nove informacione tehnologije mogu pomoći u radu civilnog društva.

Emir Zulejhić je dio portala Raskrinkavanje.ba od njegovog osnivanja, od kada se bavi analizom medijskog sadržaja i gdje radi kao urednik i projektni koordinator.

Završio je jednogodišnji program „Akademija za mlade lidere u civilnom društvu“ fondacije SHL 2017, dobitnik je stipendije Digital Communications Network exchange and fellowship programa, koji je 2019. pohađao u SAD-u, a u generaciji 2020/2021. bio je polaznik Škole političkih studija Vijeća Evrope u BiH. Trenutno je student dodiplomskog studija za međunarodne odnose i diplomatiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a radi i kao trener u odjelu omladinskog obrazovanja Fondacije SHL, te kao povremeni edukator, trener i konsultant mnogih organizacija civilnog društva. Takođe, do sada je bio autor i koautor nekoliko istraživanja, publikacija i priručnika.