Omladinske edukacije u četiri crnogorska grada

Javni poziv za konsultanta za društvene mreže
Decembar 15, 2021
Predstavljen nacrt prijedloga Smjernica za unapređenje nacionalne politike u oblasti smanjenja štete
Decembar 28, 2021

Omladinske edukacije u četiri crnogorska grada

Mladi u Beranama, Pljevljima, Podgorici i Baru u narednih par mjeseci biće u prilici da uče o aktivizmu, ljudskim pravima, toleranciji i medijskoj pismenosti, kroz Juventasove radionice u sklopu volonterskih klubova.

Volonterski klubovi osnovani su u okviru projekta „Propitujem, dakle postojim“, a okupljaju srednjoškolce i srednjoškolke iz navedenih gradova.

Na radionicama, mladi će kroz različite praktične vježbe i metode neformalnog obrazovanja, učiti o radu u timu, stereotipima i predrasudama, prepoznavanju i uvažavanju različitosti, rješavanju konflikata, značaju omladinskog rada i brojnim drugim temama.  

Tokom radionica, mladi će imati priliku da se bolje međusobno upoznaju, ali i da bolje upoznaju sebe i svoj način ponašanja, kao i da preispitaju svoje stavove. Nakon radionica, učesnici/e će moći da kritički sagledavaju društvo oko sebe, kao i svoje reakcije na različite pojave u društvu.

Radionice vode iskusni omladinski radnici Mićan Andrijašević i Miloš Knežević i psihološkinja Danijela Femić. Predviđeno je da se u  svakoj od opština radionice održavaju jednom sedmično, tokom perioda od 12 nedjelja.

U realizaciju ove aktivnosti uključeni su i lokalni omladinski servisi i klubovi, čime se dopriniosi boljoj poveznosti  između njih i mladih, te jačanju kapaciteta administratora/ki  omladinskih servisa.

Nakon završetka tromjesečnog programa rada, svaki od četiri volonterska kluba će organizovati zajedničku lokalnu inicijativu, baziranu na nekoj od tema obrađivanoj tokom radionica. Na taj način, oni će imati priliku da primijene stečeno znanje i vještine, a da istovremenu budu društveno aktivni i da stupe u kontakt sa lokalnom zajednicom. U zavisnosti od njihovih ideja i motiva, lokalne inicijative se mogu odnositi na umjetničke performanse, humanitarne akcije, itd. Svaka od aktivnosti podrazumijevaće interakciju sa lokalnom zajednicom.

Projekat  “Propitujem, dakle, postojim!” NVO Juventas implementira  u saradnji sa Unijom srednjoškolaca CG . Isti se realizuje u sklopu projekta “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi  Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija.