Održana panel diskusija o novim pristupima u tretmanu Hepatitisa C

Konkurs za učitelja/icu za pružanje podrške štićenicima/ama u Centru ,,Ljubović” i OŠ ,,Marko Miljanov” u Podgorici
April 21, 2022
Podrška povećanju akciza na cigarete je podrška zdravlju građana i građanki Crne Gore
Maj 5, 2022

Održana panel diskusija o novim pristupima u tretmanu Hepatitisa C

Panel diskusija „Novi pristupi u tretmanu hepatitisa C, sa posebnim akcentom na dostupnost tretmana osobama koje koriste droge“ održana je prethodne sedmice u Kući zdravlja u Podgorici.

Na panel diskusiji predstavljeno je i drugo izdanje vodiča „Prevencija transmisije hepatitis B i C virusa sa majke na dijete“  autorki dr Ivane Đuković, spec. infektivnih bolesti i dr Brankice Dupanović, spec. infektivnih bolesti, subspec. kliničke farmakologije.

Posebna pažnja posvećena je diskusiji o ranijim praksama i novim pristupima u tretmanu HCV-a. O potrebama i važnosti direktne podrške osobama koje žive sa hepatitisom C govorili su saradnici u zajednici Marko Dragićević iz Juventasa i Boban Sekulić iz HEP Montenegro.

Događaju su prisustvovali predstavnici i predstavnice Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra Crne Gore, domova zdravlja, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, udruženja pacijenta, te organizacija civilnog društva koje svakodnevno rade sa osobama koje su u povećanom riziku od HBV-a, HCV-a i HIV-a.

Panel diskusija je dio projekta  „Unapređenje kvaliteta i održivosti usluga vezanih za HIV i Hepatitis C”, koji sprovode NVO Juventas i NVO Cazas, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo