Održana obuka o rodnoj ravnopravnosti za srednjoškolce/ke

Akcije čišćenja kontaminiranog pribora
Jun 3, 2022
NVO Juventas poziva zainteresovane OCD da se pridruže regionalnoj ARYSE mreži
Jun 10, 2022

Održana obuka o rodnoj ravnopravnosti za srednjoškolce/ke

Obuka o rodnoj ravnopravnosti namijenjena srednjoškolskoj populaciji održana je od 30. aprila do 01. juna u Andrijevici. Trodnevno učenje i druženje su vodile trenerice Jelena Čolaković i Biljana Zeković, koje imaju preko 20 godina profesionalnog i aktivističkog iskustva u oblasti rodne ravnopravnosti.

Na obuci je učestvovalo 17 učenika/ca prvog, drugog i trećeg razreda iz šest srednjih škola:

  • Srednja mješovita škola Andrijevica,
  • Gimnazija “Miloje Dobrašibović” Bijelo Polje,
  • Srednja mješovita škola “Braća Selić” Kolašin,
  • Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović” Podgorica,
  • Gimnazija “Stojan Cerović” Nikšić,
  • Srednja medicinska škola “Dr Branko Zogović” Berane.

Mladi su imali priliku da kroz različite vježbe i intenzivnu diskusiju nauče o razlikovanju pola i roda, rodnim razlikama, diskriminaciji, rodno senzitivnom jeziku, ali i brojnim drugim srodnim temama. Takođe, mladi su učestvovali i u kreiranju teksta za brošure o rodnoj ravnopravnosti, kako bi ista bila što zanimljivija i korisnija njihovim vršnjacima/kinjama.

Na treningu je dogovoreno da će tim svake srednje škole u septembru 2022. održati po četiri vršnjačke edukacije o rodnoj ravnopravnosti drugarima i drugaricama u svojim matičnim školama, kako bi znanje o ovoj temi bilo u što većoj mjeri dostupno mladima.

Projektni tim Juventasa će mladima pružiti mentorsku podršku i obezbijediti priručnik o vršnjačkoj edukaciji.

Aktivnost je dio projekta „Uz rodnu ravnopravnost do kohezivnog društva“. Projekat ima za cilj da doprinese jačanju socijalne kohezije crnogorskog društva kroz promociju i unapređenje znanja o rodnoj ravnopravnosti, putem različititih aktivnosti koje su namijenjene srednjoškolcima/kama, nastavnom osoblju kao i upravama škole. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.