Juventas osuđuje napad na aktivistkinju Sabinu Talović – Obaveza države je i da štiti od nasilja i da prevenira nasilje
Novembar 21, 2021
Edukacijom do smanjenja vršnjačkog nasilja i ekstremizma
Novembar 30, 2021

Održan regionalni trening za mlade

Regionalni trening o monitoringu i analizi medijskih sadržaja održan je u Podgorici od 25. do 27. novembra 2021. godine.

Na treningu je učestvovalo 7 mladih iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Učesnici i učesnice obuke su imali priliku da nauče više o dekonstrukciji medijskih sadržaja, borbi protiv dezinformacija, fact-checkingu i debunkingu lažnih vijesti, s fokusom na online medije i društvene mreže.

Polaznici/e su imali mogućnost da, kroz interaktivna predavanja i grupni rad usvoje praktične alate i metode analize i provjere medijskih poruka, te da ojačaju sopstvene kapacitete.

Trening u Podgorici

Trening su vodili istaknuti i iskusni eksperti i predavači u ovoj oblasti Darko Brkan, predsjednik UG Zašto ne i Emir Zulejhić, urednik portala Raskrinkavanje.ba iz Sarajeva.

Trećeg dana treninga, predavačica je bila Danica Dasha Ilić, iskusna novinarka, koja je između ostalog radila za BBC, a trenutno je angažovana u Etičkoj novinarskoj mreži (Ethical Journalism Network) iz Londona. Sa njom smo razgovarali o novinarstvu, etici, govoru mrženje u medijima, odgovornosti novinara/ki, primjerima dobre i loše prakse, stanju u novinarstvu i budućnosti ove profesije.

Trening u Podgorici

Nakon obuke, mladi će obaviti dvomjesečno stažiranje, gdje će kroz praktičan rad imati priliku da primijene i unaprijede znanja i vještine stečene na treningu. Stažiranje će se odvijati online putem u vodećim fact-checking organizacijama u regionu. Tokom stažiranja, mladi će raditi na istraživačkim projektima i zadacima, uz mentorsku podršku kolega/inica iz fact-checking redakcija, a njihovi radovi će biti objavljeni na portalima tih redakcija.

Obuka i stažiranje se realizuju u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji sprovodimo u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, UG Zašto ne iz BiH i UG Gong iz Hrvatske, a u okviru Erasmus+ programa. Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.