Juventas osuđuje napad na aktivistkinju Sabinu Talović – Obaveza države je i da štiti od nasilja i da prevenira nasilje

Završen projekat podrške nezaposlenim svršenim visokoškolcima
Novembar 15, 2021
Održan regionalni trening za mlade
Novembar 29, 2021

Juventas osuđuje napad na aktivistkinju Sabinu Talović – Obaveza države je i da štiti od nasilja i da prevenira nasilje

NVO Juventas se pridružuje osudama napada na mirnovnu aktivistkinju, borkinju za ljudska prava i dobročiniteljku Sabinu Talović. Pohvaljujemo poslednju reakciju policije, iako napominjemo da je postojalo prostora da se ranije, preventivno djeluje. Incidenti na nacionalnoj osnovi nisu, nažalost novost u Pljevljima.
Minimum koji očekujemo je da se Sabini i njenoj porodici garantuje bezbijednost. Minimum je i da se uradi sve što su država i grad Pljevlja u mogućnosti da se osigura međuetnički sklad, a posebno da se stanovnici ovog grada, bez obzira na vjeru i naciju zaštite od govora mržnje i fizičkih napada.
Sabina je bezrezervnu podršku pružila i pruža ljudima u pokretu, ne praveći razliku u odnosu na njihovo porijeklo i željenu destinaciju. Napad na nju mora sve da nas zabrine, a Vladi da ukaže na očigledan problem etničkih tenzija koje se njeguju u političke svrhe, te neadekvatnog odgovora Vlade i ukupnog društva na iste. Skupštinska većina treba da preuzme odgovornost i donese zakon koji će dodatno kriminalizovati podsticanje na mržnju i diskriminaciju, te zabraniti isticanje simbola koji podstiču nasilje i fašizam.