Održan deveti Montenegro prajd: Ljubav, ljudi!

Popis organizovati tek kada se za to steknu odgovarajući uslovi
Oktobar 5, 2021
Organizovana akreditovana obuka za stručne radnike/ce
Oktobar 18, 2021

Održan deveti Montenegro prajd: Ljubav, ljudi!

Ljubav je univerzalna pojava koja ne poznaje pravila, niti granice, ona ne zaslužuje da bude gušena i mučena. Za ljubav se bori i njom se ponosi. Za ljubav se živi, poruka je sa devetog Montenegro prajda koji je danas održan u Podgorici.

Prajdu su danas prisustvovali potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ombudsman Siniša Bjeković, predstavnici GR URA, Socijaldemokrata, Liberalne partije, predstavnici civilnog sektora, Delegacije Evropske unije, ambasada.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda Danijel Kalezić, kazao je da je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola počeo sa primjenom, ali 26 povezanih zakona i podzakonskih akata još uvijek nisu dopunjeni.

„Pozivamo i Vladu i Skupštinu da nastave taj proces i da nakon dva utvrđena predloga izmjena i dopuna zakona završimo taj posao do kraja kako bismo mogli svoja ljudska prava da praktikujemo nesmetano, kao svi ostali ljudi. Drugi zahtjev se odnosi na trans zajednicu. Ogroman problem koji traje preko godinu je nestašica hormonalne terapije. Zahtjevamo da taj problem bude riješen što prije“, rekao je Kalezić.

Treći zahtjev, kako je rekao, odnosi se na nastavak procesa za kreiranje i usvajanje Zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja.

„Taj proces je u toku i zahtjevamo da Zakon bude usvojen. Zahtjevamo i unapređenje pravosudne prakse. Mi znamo da nema standardizovanog postupanja institucija u odnosu na govor mržnje i zločin iz mržnje prema nama. I na kraju, zahtjev koji Organizacioni odbor ima ove godine jeste usmjeren na saniranje negativnih ekonomskih posljedica koje je kovid pandemija izazvala prema našoj zajednici i pozivamo nadležne institucije da se pozabave tim pitanjem“, rekao je Kalezić.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Vojin Ćetković, poručio je da je ljubav najveći čin otpora, neosporiva, neustrašiva, sveprisutna i svemoguća.

„Ona nas inspiriše da budemo to što jesemo, da se mijenjamo i da mijenjamo. Jedino promjena podstaknuta ljubavlju je ona prava, iskrena i uvjerljiva. I zato sam danas ovdje pred vama kao ljubavnik i kao buntovnik, kao ponosna kvir osova koja u ime ljubavi želi bolje sjutra za sve nas. Živjela ljubav!“, poruka je Ćetkovića.

Članica Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Marija Jovanović, ispričala je da se stalno pita šta društvu treba da se desi da patnja i nepravda napokon nestanu.

„Šta treba da se desi pa da ne skrenemo pogled kad neko gura ili udara romsko dijete na ulici, da se ne pravimo da nečujemo da naš komšija tuče ženu svaku noć, da tužilaštvo reaguje onda kada žrtve nasilja traže pomoć, da se mijenjaju zakoni tako da štite svaku građanku i građanina podjednako, da dok čekamo na slobodu ne mora da nas okružuje 100 policajaca, da ne strahujemo da li će naše porodice da nas se odreknu zbog toga što volimo, da ne oplakujemo život mlade sugrađanke i svih žena koje su prije nje živjele, bile tretirane kao vlasništvo i onda iz mržnje ubijene, ako su uopšte imale priliku da se rode“, upitala je Jovanović.

Postavila je i potanje šta treba da nam se desi pa da ne bude važno ko je Crnogorac, ko Srbin, ko je kasirka, ko doktorka, ko vjernik, a ko ateista, ko je gej, a ko je strejt.

„Pitam, zato što smo svi ljudi i šta mora da se desi da bismo počeli da živimo u društvu koje ima ljudski lik. Odgovor na ovo pitanje je ljubav, jer će samo ona da nam da snagu da progovorimo, da ustanemo, da šetamo da se borimo, da budemo hrabri, da se odupremo, da istrajemo, da pružimo jedni drugima ruku, da dijelimo, da budemo glasni onda kada zahtjevamo i nježni onda kada dajemo. Suština je- ljubav ljudi“,  riječi su Jovanović.

Članica Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Staša Baštrica, rekla je da je ljubav univerzalna pojava koja ne poznaje pravila, niti granice.

„Ljubav nije moralna, jer je sama veća od morala. Ona ne zna za pol, rod, kojom zastavom mašeš ili kojoj etničkoj grupi pripadaš, da li vjeruješ u Boga i u koga. Ljubav ne zna za boju kože niti kojem klasnom sloju pripadaš. Zato tvoja ljubav nikad nije manje vrijedna divljenja i poštovanja od neke druge ljubavi. Ljubav je snažnija od nas samih. Ljubav ne zaslužuje da je se stidiš i da je kriješ, ne zaslužuje da bude gušena i mučena, za ljubav se bori i njom se ponosi. Za ljubav se živi! Srećan Montenegro Prajd“, poručila je Baštrica.

Potrpredsjednik Vlade Dritan Abazović, kazao je da je poruka Vlade da ne želi diskriminaciju po bilo kom osnovu.

„Kome god znači naše prisustvo, naša podrška, ima je blanko, unaprijed. Raduje me da više nema nikakvih tenzija oko Prajda. To govori o našem ukupnom sazrijevanju. Navijam da se i sva druga pitanja koja opterećuju crnogorsko društvo tretiraju na jedan lepršav i relaksiran način. Podrška svima koji misle da su diskriminisani. Sve u skladu sa Ustavom i zakonima i dajte da pravimo državu koja je jednaka za sve njene građane. Usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola je veliki korak naprijed i sada terba nastaviti u tom pravcu“, rekao je Abazović.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, kazala je da je ljubav najveća mjera čojstva, da su različitosti naše najveće bogatstvo.

„Moramo da gradimo zajednicu gdje su iskrenost, ljubaznost, jednakost najveća mjera. Želim da pošaljem poruku, da ću uvijek biti vaš glas u Vladi Crne Gore. Zato ljubav, ljudi!“, poručila je Srzentić.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, rekao je da je prisutan na Montenegro Prajdu da pošalje poruku da su takvi događaji potpuno normalna stvar za Crnu Goru.

„Mi smo otvoreno društvo i sve različitosti treba da se poštuju. Treba da njegujemo različitosti. To je naša velika snaga. Ja sam, posebno u ovakvim danima, ponosan što sam iz Crne Gore“, rekao je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, rekao je da inkluzivnog ekonomskog razvoja nema bez inkluzivnog društva i upravo zbog toga „smo danas ovdjje i ovo je jedan od načina da pokažemo da podržavamo u potpunosti inkluziju u društvu“.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, kazao je da crnogorsko društvo sazrijeva i da odnos prema LGBT osobama u značajnoj mjeri determiniše nivo ukupnog civilizacijskog razvoja.

„Čeka nas još puno posla kada je riječ o zaštiti njihovih prava. Mnogo toga smo i uradili u značajnoj mjeri zahvaljujući Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, ali idemo dalje, čeka nas još puno posla i LGBT zajednica će u Glavnom gradu imati pouzdanog partnera“, jasan je Vuković.

Učesnici Povorke kretali su se od spomenika Kralju Nikoli ka mostu Blaža Jovanovića odakle su nastavili Bulevarom Stanka Dragojevića nakon čega su skrenuli u Bokešku ulicu, prošli pored Trga Nezavisnosti sa kojeg su skrenuli u ulicu Slobode sve do hotela “Hilton” odakle su nastavili do početne tačke.