Neselektivno zaštiti sve novinare i novinarke

ORG: Novi mehanizmi učešća mladih
April 20, 2021
Produžen rok za dostavljanje prijedloga projekata – novi rok 10. maj
April 28, 2021

Neselektivno zaštiti sve novinare i novinarke

Najoštrije osuđujemo nasilničko ponašanje usmjereno ka novinaru RTCG-a Nebojši Šofrancu i atmosferu zastrašivanja kojoj je bio izložen, dok je sinoć obavljao svoj radni zadatak tokom dočeka vicešampiona svijeta u boksu Petra Liješevića.

Pozivamo nadležne institucije da neselektivno zaštite sve novinare i novinarke u Crnoj Gori, te da osude i procesuiraju svaki slučaj ugrožavanja slobode, integriteta i dostojanstva medijskih radnika i radnica.

Dijelimo stav da su tenzije u društvu izuzetno visoke i da je potrebno da svi uložimo napore kako bi ih smanjili. Međutim, povećane tenzije ne mogu i ne smiju biti opravdanja za bilo kakvo nasilničko i neprijateljsko ponašanje prema novinarima/kama. Odgovornost za tenzije moraju nositi državne institucije i politički lideri. Mi, građani, treba da budemo svjesni da nas tenzije vode u dublje krize, te da je pred svima nama zadatak da mislimo slobodno i ne dozvolimo da se sa nama manipuliše.

Izuzetno je zabrinjavajuće što su napadi na novinare/ke sve učestaliji. Umjesto da se iz prethodnih slučajeva izvučemo odgovarajuću pouku, čini se da se talas netrpeljivosti samo dodatno proširio.

Sinoćni događaj je izrazito alarmantan. Treba da nas podstakne na posvećeniji i učinkovitiji rad na zaštiti novinara i novinarki.

Nadležne institucije moraju stvoriti sistem i atmosferu u kojoj su napadi na novinare i novinarke nedopustivi i nezamislivi, naročito dok obavljaju radne zadatke.