Lijek fentanil u Crnoj Gori: Potrebno je preduzeti mjere smanjenja štete i prevenirati smrtne ishode

Tvoja Priča – Tvoja Prilika: Kompanija Mesopromet Franca nudi slobodne radne pozicije za stručno usavršavanje u Bijelom Polju i Podgorici
Oktobar 9, 2023
Juventas, Link i Stana: Naš doprinos Festivalu mentalnog zdravlja i Pride nedjelji
Oktobar 10, 2023

Lijek fentanil u Crnoj Gori: Potrebno je preduzeti mjere smanjenja štete i prevenirati smrtne ishode

Iako policija nije registrovala zloupotrebu fentanila (fentanyl) u Crnoj Gori, iz  Juventasa su za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazali da su od juna 2023. zabilježili najmanje četiri slučaja.

Fentanil je lijek protiv teških bolova koji je do 50 puta jači od heroina, a od morfijuma i do 100 puta. Izaziva veliku zavisnost i u Americi predstavlja vodeći uzrok svih smrtnih slučajeva izazvanih predoziranjem.

SAD su 3. oktobra uvele sankcije protiv 25 kineskih kompanija i pojedinaca navodno umiješanih u proizvodnju hemikalija koje se koriste za pravljenje fentanila.

Juventas smatra da je neophodno informisati javnost o ovom problemu kako bi se spriječila pojava veće količine fentanila na tržištu droga u Crnoj Gori.

Kada se uzme u obzir da je fentanil supstanca izuzetne jačine, to dovodi do značajno većeg rizika od predoziranja. Potrebno je preduzeti mjere smanjenja štete i prevenirati smrtne ishode.

A među korisnicima kojima Juventas nudi kućne testove zabilježeno je najmanje četiri slučaja prisustva fentanila od juna.

Testovi su visoko pouzdani i detektuju prisustvo fentanila čak i u količini od 0,00001 mg/ml.

Iz Juventasa  su kazali da je Ministarstvo zdravlja upoznato sa rezultatima testova.

Strategija za sprečavanje zloupotreba droga u Crnoj Gori istekla je 2020., a nova nije donijeta. Iz Ministarstva nisu odgovorili na upit RSE zbog čega se Crna Gora našla u situaciji da godinama nema Strategiju za sprečavanje zloupotreba droga.

Što je fentanil?

Fentanil, koji je proizveden 1959. godine, pripada kategoriji sintetičkih opijata, a pacijentima sa teškim bolestima se prepisuje u vidu injekcija, pastila ili flastera za kožu.

Lijek propisuju specijalisti, dok je kod zloupotreba uglavnom riječ o fentanilu koji je dostupan na ilegalnom tržištu.

U svim tim oblicima se pojavljuje i na nelegalnom tržištu, gdje ga dileri miješaju sa drugim drogama, poput heroina, kokaina ili metamfetamina, jer je potrebna veoma mala količina fentanila da se stvori osjećaj opijenosti (“high”).

On izazova efekte poput opuštenosti, euforije, smanjenja bola, ali i pospanost, mučnine, povraćanje i respiratorne probleme…

Popularnost fentanila iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) pojašnjavaju time što je zbog jačine pogodniji za šverc.

“Za razliku od oko 50 tona heroina, potrebno je samo nekoliko tona čistog fentanila kako bi se zadovoljila godišnja potrošnja ilegalno pribavljnih opijata u SAD”, ističu iz UNDOC-a.

Kao poseban rizik ističu da osobe koje koriste droge često nisu svjesne da droge koje koriste sadrže fentanil kao jefiniji, ali opasniji dodatak.

Prema podacima UNODC-a, fentanil je smrtonosan u dozi od svega dva miligrama.

 

Izvor: RSE