Juventas: Saznajte svoj HIV status – testirajte se!
Decembar 1, 2021
Javni poziv za konsultanta za društvene mreže
Decembar 15, 2021

Dan ljudskih prava

Uvijek smo ljudi. S pravima i obavezama. S ljubavlju i pažnjom se odnosimo prema sebi bliskim osobama. Susrećemo se sa preprekama koje nam drugi nameću. Neke mi namećemo drugima. Da bi svi uživali u kvalitetu života, živjeli dostojanstveno, bezbjedno i srećno, treba da poštujemo prava, ljudska, beskompromisno, svih ljudi, jednako.

Ovog dana, koji je posvećen ljudskim pravima, pozivamo na solidarnost i edukaciju. Pozivamo političare na odgovornost, jer od njih zavisi da li ćemo biti solidarni i edukovani. Pozivamo da se fokus sa dnevnopolitičkih prepucavanja usmjeri na poboljšanje zakona i unapređenje njihove implementacije.

Još uvijek djeca sa bolestima zavisnosti nemaju adekvatan zdravstveni tretman u zemlji. Još uvijek nekažnjeno prolaze seksizam, govor mržnje, homofobija, rasizam. Još uvijek se nekažnjeno slave ratni zločinci. Još uvijek osobe sa invaliditetom imaju brojne probleme u pristupu garantovanim servisima, počev od fizičkih barijera. Još uvijek su Romi i Egipćani segregirani. Još uvijek žene nisu jednako plaćene kao muškarci za isti rad koji obavljaju. Još uvijek se građani Crne Gore diskriminišu po raznim osnovama, posebno političkim. Još uvijek nam nedostaje solidarnost i adekvatno obrazovanje.

Još uvijek sanjamo da će Crna Gora postati društvo jednakih. I još uvijek vjerujemo da je to moguće. Zato i proslavljamo Dan ljudskih prava!

Ivana Vujović, izvršna direktorica Juventasa.