Bez govora mržnje!

Uspjeh projekta ‘”Medijsko-rodna pismenost”‘: Iskustva neformalne grupe SveMir
Jun 18, 2024
Crna Gora prva u svijetu po broju prijava za Social Impact Award (SIA) program
Jun 20, 2024

Bez govora mržnje!

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, Juventas podsjeća na štetnost ove pojave po naše društvo. Govor mržnje razara temelje međusobnog povjerenja, razumijevanja i solidarnosti. On ne samo da povređuje pojedince/ke već i narušava društvenu koheziju, stvarajući duboke podjele i tenzije među građanima/kama.

U Crnoj Gori, govor mržnje često eskalira tokom političkih kriza, dodatno polarizujući naše društvo. Važno je prepoznati da takav govor ne smije imati mjesto u našem javnom diskursu. Tolerancija, poštovanje i dijalog su ključni za izgradnju mirnog i prosperitetnog društva.

Govor mržnje često proizilazi iz straha, neznanja i predrasuda. Prevosudnu organi, tužilaštvo i sudovi sa seuge strane nemaju “pravo” na neznanje, strah ni predrasude i moraju jasnije djelovati. Nedovoljno odlučno djelovanje tužioca i sudija nas uvodi u još veću društvenu krizu. Dok nekžnjeno prolaze skandiranja na javnom dogadjaju “Nož, žica, Srebrenica” a političari koji izgovataju gnusne poruke svojim sugradjanima vode opštine, pred tužilaštvom, a i pred cijelim društvom je još puno posla.

Svi imamo odgovornost da se borimo protiv govora mržnje, zato je važno da uvijek i na svakom mjestu osudimo govor mržnje i pružimo podršku žrtvama!