U okviru programa Brižne porodice roditelji osnaženi za uspješno roditeljstvo

Odluka o izboru eksterne evaluatorke za članicu Komisije za bodovanje prijedloga projekata nevladinih organizacija i neformalnih grupa pristiglih na II Javni konkurs – U pravo vrijeme” – Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture
Decembar 27, 2023
Putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ građani najviše prijavljivali kršenje zakona u ugostiteljskim objektima
Januar 15, 2024

U okviru programa Brižne porodice roditelji osnaženi za uspješno roditeljstvo

Podgorica, PR pres servis – Program “Brižne porodice” osnažio je roditelje da, kroz razvoj raznovrsnih vještina poput kvalitetnog provođenja vremena s djetetom, nenasilnog disciplinovanja i pozitivnog roditeljskog pristupa, poboljšaju roditeljske ishode, smanje nasilno disciplinovanje i jačaju samopouzdanje.

Program smo realizovali u partnerstvu sa Psihološkom asocijacijom Crne Gore od oktobra do kraja decembra, a u njemu su učestvovali roditelji djece od dvije do devet godina.

U okviru programa su razvijane roditeljske vještine kao što su podsticanje poželjnog ponašanja pohvalama i nagradama, davanje instrukcija, postavljanje granica i kućnih pravila, tehnike nenasilnog disciplinovanja i druge korisne vještine u tehnike..

Primjena tih vještina u interakciji s djetetom dovodi do direktnog poboljšanja nekoliko ishoda roditeljstva, kao što su: smanjenje grubog i nasilnog disciplinovanja, smanjenje disfunkcionalnog roditeljskog postupanja i smanjenje podrške fizičkom kažnjavanju, jačanje upotrebe pozitivnih roditeljskih vještina, samopouzdana kod roditelja, te bolje praćenje i nadzor djeteta.

Ovakve promjene pozitivno utiču na roditelje, doprinoseći smanjenju depresije, anksioznosti, stresa i nasilja u partnerskim odnosima, a očekuje se da pozitivne promjene u postupanju roditelja utiču i na razne ishode kod djece, uključujući smanjenje problema u ponašanju i bolju socio-emocionalnu regulaciju.

Učesnica Programa Nataša Bojić kazala je da je iskustvo koje je stekla u okviru Programa iznad njenih očekivanja.

„Program predstavlja skup metoda i tehnika kako vaspitavati djecu, kako na lakši, pozitivniji i bolji način uspostaviti komunikaciju i odnos sa djetetom u smislu da dijete sluša, da prihvata ono što kažeš, da ne pravi otpor, da ne moraš da ponavljaš sto puta. Imam djevojčicu od pet godina i kako smo prolazile časove, ja sam tehnike primjenila na njoj i pomak se vidi“, navela je Bojić.

Kazala je da se za program prijavila jer nije imala strpljenje, često je vikala na dijete, i da je uvidjela da to nije put kako treba vaspitavati djecu.

„U grupi roditelja koja je bila izuzetno interaktivna vidiš da i drugi imaju iste probleme i izazove koje imaš i ti i da nisi sam u tome“, navela je Bojić.

Ona je preporučila svim roditeljima da pohađaju ovaj program, koji je besplatan i ne oduzima mnogo vremena.

„U okviru ovog programa se sve naučeno lako može primijeniti u praksi. Smatram da je ovaj program investicija u roditeljstvo“, istakla je Bojić.

Učesnik programa Marko Dragićević kazao je da su u okviru programa svi roditelji zajedničke radili, otvoreno pričali, iskreno iznosili svoje probleme, razmjenjivali ideje i iskustva.

„Dosta smo novih stvari naučili, i to ne samo teorijskih, već i ono što je primjenjivo u praksi i što će biti korisno nama i našoj djeci. Ključno što sam usvojio tokom ovog programa je kako se bolje posvetiti djetetu. Svi smo na neki način naučili kako da budemo bolje tate i mame“, rekao je Dragićević.

Kazao je da je u okviru programa naučio kako da temeljno i na pravi način radi sa djetetom, osnaži ga, ulije mu samoupouzdanje, nauči ga da otvoreno priča o emocijama.

„Moja preporuka svim roditeljima, koji naiđu na ovakav program, da se obavezno prijave. Naučiće mnogo toga o sebi, roditeljstvu i o svojoj djeci“, naveo je Dragićević.

Po završetku programa roditeljima su uručeni sertifikati.

Program “Brižne porodice” dio je projekta “Podrška stvaranju podržavajućeg porodičnog okruženja i smanjenju rizika od socijalne isključenosti” koji NVO Juventas sprovodi u partnerstvu sa Psihološkom Asocijacijom Crne Gore, a finansijski ga je podržalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Program Brižne porodice za malu djecu, poznat i kao Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu, nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a i EU od 2018. godine.