Osnovne mjere zaštite od Covid-19 (Korona virusa) za osobe koje koriste droge
Mart 22, 2020
#OstaniDoma i vježbaj medijsku pismenost!
Mart 25, 2020

Savjeti za seksualne radnike i radnice

Kao i kod drugih zanimanja u kojima je prisutan neposredan bliski kontakt sa korisnicima, izloženi ste visokom stepenu rizika infekcije virusom. Pored problema koji se ogledaju u manjem broju osoba koje traže Vaše usluge, vjerovatno se pitate da li i kako da nastavite sa poslom koji vam obezbjeđuje možda jedini prihod. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu biti od pomoći.

Ne prihvatajte klijente sa simptomima prehlade ili gripa

Simptomi Korona virusa se razlikuju od klasične prehlade ili gripa po tome što je prisutno otežano duboko disanje i suvi kašalj.

Ako imate klijente, tražite od njih da temeljno operu ruke i lice

Održavajte ličnu higijenu

Između dva seksualna odnosa obavezno perite ruke 20 sekundi vodom i sapunom ili dezinfekcionim sredstvom. Takođe, obavezno se istuširajte/okupajte nakon seksualnog odnosa, tokom kojeg se podrazumijeva obavezno korišćenje kondoma. Između dva klijenta, prebrišite sve površine, promijenite posteljinu i dezinfikujte sve predmete/igračke koje koristite tokom seksa.

Probajte alternativne načine zarade

Ako odlučite da smanjite ili u potpunosti obustavite tjelesni/seksualni kontakt za vrijeme epidemije, probajte neke alternativne načine zarade vezane za seksualni rad (npr. telefonski seks, online sex…).

Imate li rezervni plan?

Da li ste možda uspjeli da uštedite nešto novca za iznenadne situacije kao što je ova? Znate li nekoga ko vam može pomoći u teškim vremenima – hranom, drugim materijalima ili uslugama, smještajem? Svakako, za bilo koju informaciju i vid pomoći, možete telefonski kontaktirati terenske i stručne radnike Drop in centra, kako bi našli najbolje rješenje u datoj situaciji. Kontaktirajte nas putem telefona 069 363 013 ili 069160093.

Ovaj material predstavlja za crnogorske prilike prilagođen tekst izvorno pripremljen od strane: nevladinih organizacija – Prevent i ReGeneracija iz Srbije i Mreže za politike za droge Jugoistočne Evrope – DPNSEE.