Prvo istraživanje o nasilju nad trans osobama u Crnoj Gori: Potreban sistemski odgovor i usvajanje zakona o pravnom prepoznavanju roda

EU podrška za pet projekata u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture
Jul 11, 2023
Video u okviru projekta „Podrška porodicama u riziku od socijalne isključenosti“
Jul 20, 2023

Prvo istraživanje o nasilju nad trans osobama u Crnoj Gori: Potreban sistemski odgovor i usvajanje zakona o pravnom prepoznavanju roda

Podgorica, PR pres servis – TIRV osobama u Crnoj Gori neophodna je adekvatnija, kvalitetnija i efikasnija sistemska i psihosocijalna podrška i zakonodavstvo koje reguliše pravno prepoznavanje roda na osnovu samoodređenja.

Programska direktorica Juventasa, Jelena Čolaković, kazala je da je nasilje nad LGBTIQ zajednicom najčešće vrše mladi ljudi.

“Svi se pitamo odakle to mladim ljudima. Pa dovoljno je bilo da su pogledali sjednicu Skupštine kada se donosio Zakon o životnom partenrstvu lica istog i vidjeli ponašanje određenih poslanika”, kazala je Čolaković.

Podsjetila je na istraživanje iz 2019. godine, koje je rađeno među LBTQ ženama, i koje je pokazalo da su one deset puta više izložene depresiji i anksioznosti u odnosu na svoje parnjakinje koje su heteroseksualne.

“One su rekle tada, bez obzira na to što im društvo toliko toga uskraćuje, žele da budu dio tog istog društva, jer drugo nemaju i ne poznaju, ali mislim da nemaju mogućnosti ni da odu negdje drugo”, kazala je Čolaković.

Istraživanje ukazuje na zabrinajvajuće lošu sliku kvaliteta života TIRV osoba u Crnoj Gori. Sigurna mjesta nijesu ni kuća, ni škola, ali ni javni prostor. Nasilje je sveprisutno, ne kažnjava se i ne prijavljuje, a počinioci nasilja su najčešće članovi porodice i druge bliske i poznate osobe.

Izvor i Foto: PR Centar