„Priče o svakodnevnim etičkim dilemama“

“Srednjoškolski stav“
Avgust 26, 2020
„Unapređenje kapaciteta školskih pedagoga i psihologa za podršku LGBT mladima“
Avgust 26, 2020

„Priče o svakodnevnim etičkim dilemama“

Period realizacije: 2014 – 2015.

Donator: Projekat je finansiran od strane Američke ambasade u Podgorici

Omladinski kamp „Priče o svakodnevnim etičkim dilemama“ („Stories of Everyday Ethics“), sproveden je u periodu od 31. avgusta do 07.  septembra 2014. godine na Ivanovim koritima. Kamp, koji je imao za cilj da osnaži mlade i da im pomogne u sticanju vještina umjetničkog pripovijedanja priča, uspješno je sproveden uz zajedničku saradnju svih uključenih partnera (The Moth, Juventas, ATAK, MAYAA i U.S. Ambasada u Podgorici). Pored toga što je kamp učesnicima pružio priliku da razviju vještine pričanja priča, on je veoma doprinio i uticaju na zajednice iz kojih ovi mladi dolaze, na način da treba govoriti o temama etičkih dilema i ne zatvarati oči pred nepravdom.

Program je finalizovan kroz tri javna izvođenja u Zetskom domu na Cetinju, u Sali Dodest u Kulturno-informativnom centru Budo Tomović, kao i u Biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, na kojima su srednjoškolci i studenti iz Bara, Bijelog Polja, Danilovgrada, Nikšića, Pljevalja, Podgorice, Rožaja, Tuzi i Ulcinja govorili lične priče publici. Ovim kampom i javnim izvođenjem priča, crnogorski učesnici u programu pridružili su se impresivnoj listi „The Moth” izvođača, na kojoj su glumica Moli Ringvald (Molly Ringwald), pisac Salman Ruždi (Salman Rushdie), hiphop legenda Deril DMC Medanijels (Darryl “DMC” McDaniels), astronaut Majkl Masimino (Michael Massimino) i bivši sekretar za medije u Bijeloj kući Džo Lokhart (Joe Lockhart).

Tokom 2015 godine, NVO Juventas, Ambasada SAD i njeni programski partneri pomogli su srednjoškolcima i studentima u organizovanju posjeta školama, nevladinim organizacijama i centrima za kulturu širom zemlje da predstave svoje priče koje su publikovane u knjizi “Priče o svakodnevnim etičkim dilemama”, koja je napisana na crnogorskom, engleskom i albanskom jeziku.