Koalicija zajedno za LGBTIQ prava: Predsjednik Skupštine da pokrene postupak protiv predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode
Januar 20, 2022
Jačanje kapaciteta institucija i unaprijeđenje položaja zatvorenika/ca u odnosu na postupak uslovnog otpusta
Februar 2, 2022

Poziv za mlade: Trening za trenere

Nevladina organizacija Juventas raspisuje poziv za četiri mlade osobe za učešće na treningu za trenere medijske pismenosti. 

Regionalni trening će se održati u Crnoj Gori, u periodu od 20. do 28. februara 2022. godine, a okupiće mlade iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Učesnici i učesnice treninga će imati priliku da steknu znanja iz oblasti medijske pismenosti, ali i da savladaju vještine vođenja radionica neformalne edukacije. Nakon završenog treninga, biće u mogućnosti da u praksi primijene stečeno znanje kroz realizaciju serije radionica u srednjim i/ili osnovnim školama.

Trening će voditi Juventasov tim iskusnih trenera/ica iz oblasti omladinskog rada i medijske pismenosti.

Polaznici/e će naučiti više o aspektima i tehnikama medijske pismenosti, dezinformacijama, propagandi i lažnim vijestima, ali će, takođe, ovladati osnovnim alatima i metodama omladinskog rada.

Trening je idealna prilika za studente i studentkinje, nedavno svršene studente/kinje koji su u potrazi za prilikama za usavršavanje i time sticanje boljeg položaja za zaposlenje, početnike u oblasti medija, medijske pismenosti i omladinskog rada, ali i za mlade koji već imaju značajno iskustvo na ovom polju, ali žele da unaprijede i sistematizuju svoje znanje. Polaznici/e će dobiti sertifikat o uspješno završenoj obuci.

Troškove puta i boravka snosi organizator. Projektni tim će voditi posebnu brigu o poštovanju epidemioloških mjera i obezbjeđivanju adekvatnih uslova koji će pružiti sigurnost i zaštiti zdravlje svih učesnika/ica.

Ko i kako može da se prijavi?

Poziv je otvoren za mlade starosti od 18 do 30 godina, koji ispunjavaju makar jedan od sljedećih uslova:

  • studiraju ili su završili neki od relevantnih fakulteta (političke nauke, novinarstvo, komunikacije, humanističke nauke, itd.)
  • -završili su relevantne programe, kurseve i obuke iz oblasti novinarstva i medijske pismenosti.
  • -imaju radno i aktivističko iskustvo u oblasti novinarstva, medijske pismenosti i slično.
  • -imaju radno i aktivističko iskustvo u oblasti omladinskog rada.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje se za učešće na projektu mogu prijaviti slanjem aplikacione forme na mejl: webmedialiteracy@gmail.com, sa naslovom: „Prijava_Trening za trenere“. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete ih uputiti na istu mejl adresu.

Aplikacionu formu možete preuzeti OVDJE.

Rok za slanje prijava je: 10. februar 2022.  do 23:59h.

Trening se realizuje u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji sprovodimo u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, UG Zašto ne iz BiH i UG Gong iz Hrvatske, a u okviru Erasmus+ programa. Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.