Ponovo napadnut Juventasov LGBTIQ centar u Podgorici – Video

Juventas dostavio primjedbe, predloge i sugestije na nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti
Decembar 16, 2022
Institutucije i cjelokupna zajednica treba da preuzmu odgovornost zbog nedozvoljene upotrebe pirotehničkih sredstva
Januar 9, 2023

Ponovo napadnut Juventasov LGBTIQ centar u Podgorici – Video

Ponovo napadnut Juventasov LGBTIQ centar u Podgorici

Nevladina organizacija Juventas saopštila je da su danas popodne ponovo napadnute prostorije LGBTIQ Drop in centra u Podgorici.

“Šest lica je sa metalnim šipkama u rukama prijetilo osoblju LGBTIQ centra i prisutnim klijentima i pokušalo da razbije staklo na ulaznim vratima. Ovom napadu je prethodilo više incidenata koji su se tokom prethodnih dana dogodili u okolini LGBTIQ centra, kada je više mladića prijetilo osoblju centra nakon završetka radnog vremena kada su odlazili kući.

Nevladine organizacije Juventas, Queer Montenegro, Spektra, Stana i Montenegro prajd, koje kontinuirano djeluju u ovom najvažnijem prostoru u kojem se pružaju psihosocijalni servisi podrške za LGBTIQ osobe i koji predstavlja centar razvoja LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori od 2012. godine, zahtijevaju od nadležnih institucija da hitno pronađu napadače i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

Imajući u vidu da se ovakvi događaji tokom 2022. godine događaju kontinurano, bez adekvatnog odgovora insitucija sistema, poručujemo da ćemo beskompromisno nastaviti našu borbu protiv nasilja i mržnje, ma od koga ona dolazila.

Pozivamo ukupnu javnost, donosioce odluka i međunarodnu zajednicu da ulože sve napore da se zaustave zabrinjavajuće rastuća mržnja i netrpeljivost koje u Crnoj Gori postaju svakodnevica i razaraju društvo.”
Video zapis napada sa sigurnosnih kamera Juventasovog LGBTIQ centra možete pronaći na ovom linku: https://drive.google.com/drive/folders/1tKB_lOBRbz5TkyiQ-9gryV229PgYSlyi?usp=share_link