Platforma „U pravo vrijeme“: Skandaloznim pismom, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta nije dozvolio izvođenje predstave koje govore o rodnoj neravnopravnosti i nasilju nad ženama

Platforma “U pravo vrijeme”: Međunarodni dan Roma
April 8, 2024
U pravo vrijeme: Naknadno informacija o drugom krugu bodovanja za III Javni konkurs
April 10, 2024

Platforma „U pravo vrijeme“: Skandaloznim pismom, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta nije dozvolio izvođenje predstave koje govore o rodnoj neravnopravnosti i nasilju nad ženama

Platforma organizacija „U pravo vrijeme“ obavještava javnost da umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić, nije dozvolio izvođenje predstave “IzloŽene”, koja se hrabro suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama.

Jelić je kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave „IzloŽene“ naveo da  je tema diskriminacije nad ženama “izlizana” i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“. Nedozvoljavanje izvođenja “IzloŽene”, predstave koja ističe različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama pokazuje nepoštovanje prema svim ženama koje su izgubile život usljed partnerskog ili porodičnog nasilja, ženama koje su trpile ili trpe nasilje, i ženama koje trpe diskriminaciju a u konačnom i prema umjetničkom radu i potrebi da se otvoreno razgovara o ovim problemima. U Crnoj Gori je u periodu od 2020 do 2022. godine počinjeno 5 femicida.

Umjesto da podstiče dijalog i osvješćivanje, Jelić jer je u poziciji moći, ograničava slobodu izražavanja i negira stvarnost s kojom se mnoge žene suočavaju svakodnevno, a aktivnosti ovakvog tipa naziva propagandom. Pozivamo umjetničku zajednicu i širu javnost da se suprotstave ovakvom pristupu i podrže umjetnost koja hrabro propituje društvene norme i nepravde.

Ovo nije samo ograničavanje slobode izražavanja, već i  podrivanje napore za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i nepravde. Jelić je odgovoru upućenom nezavisnoj teatarskoj sceni „Bunt“ naveo da je sa nepostojanjem diskriminacije nad ženama upoznat jer je „igrom slučaja“ suprug, a iz navedenog odnosa prema umjetnošću i ljudskim pravima djeluje da je igrom slučaja umjetnički direktor pozorišta, koji osim što ne razumije umjetnost ne razumije ni potrebe crnogorske javnosti, a uz to i negira nasilje nad ženama i diskriminaciju.

Predstava se izvodi kroz projekat „Izloženo nasilje“ koji je podržan u sklopu grant šeme „U pravo vrijeme“. Igranje predstave je besplatno, ulaz se ne naplaćuje, niti se od umjetničkih institucija traže finansijska sredstva za istu. Predstava je kroz ovaj projekat igrana šest puta u opštinama na sjeveru.

Predstavu izložene izvodi nezavisna teatarska scena Bunt, a režiserka predstave je Sandra Vujović, kojima ovom prilikom podršku pružaju:

– Nezavisna teatarska scena „Bunt“

– Juventas

– Pravni centar

– Centar za monitoring i istraživanje

– Hepatitis Crna Gora

– Socijalna pravda

– Sjeverna zemlja

– Udruženje za podršku Roma i Egipćana Berane

– Invictus

– SOS za žene i djecu žrte nasilja Bijelo Polje

– Help – Hilfe zur Selbsthilfe Montenegro

– Kvir Montenegro

– Otvoreni centar Bona fide

– Mreža za evropske politike – Master