Održana obuka za nastavnike/ce srednjih stručnih škola

Održana obuka o rodnoj ravnopravnosti namijenjena nastavnom osoblju
Maj 30, 2022
Nova usluga: Podrška za život u zajednici – svratište
Jun 2, 2022

Održana obuka za nastavnike/ce srednjih stručnih škola

Trodnevna obuka za nastavnike/ce srednjih stručnih škola o medijskoj pismenosti i jačanju otpornosti mladih na ekstremizam i radikalizam održana je proteklog vikenda u Budvi.

Obuku su vodili prof. Miroslav Minić i prof. Svetlana Jovetić Koprivica, a bila je namijenjena nastavnicima/ama angažovanim na predmetima iz grupe društveno-humanističkih nauka. Oni su na treningu unaprijedili znanja iz oblasti medijske pismenosti i učili o načinima na koje ta znanja mogu prenijeti svojim učenicima/ama, odnosno kako da inkorporiraju medijsku pismenost u nastavu u okviru svojih predmeta ili kroz vannastavne aktivnosti.

„Ova aktivnost ima za cilj da utiče na rješavanje prepoznatog problema nedostataka predmeta Medijska pismenost i Građansko obrazovanje u srednjim stručnim školama. Nepostojanje ovih predmeta u stručnim školama predstavlja neobjašnjiv propust u sistemu, a obukom nastojimo da nadoknadimo taj nedostatak. Kroz ovu obuku nastavnici/e srednjih stručnih škola stekli su znanja kako da kroz svoje predmete obrađuju sadržaje iz oblasti medijske pismenosti i kako da svoje učenike/ce podstaknu da kritički posmatraju informacije koje dobijaju iz medija.“ saopštio je koordinator projekta Bogdan Pipović.

Na treningu je bilo riječi o samom pojmu medijske pismenosti i šta sve obuhvata, načinima kreiranja sadržaja i načinima ubjeđivanja, slobodi izražavanja, etici u medijima, algoritmima, te aplikacijama za fact-checking i tipovima manipulacije. Glavni akcenat je stavljen na načine na koje se ova znanja mogu implementirati u nastavne planove iz određenih oblasti.

Na obuci je nastavnom osoblju Juventas premijerno predstavio novi inovativni alat iz oblasti medijske pismenosti, te je sa učesnicima/ama seminara diskutovano o primjeni ovog alata u nastavi.

 „Trening „Proputujem, dakle  postojim“, kako i sam naziv kaže, osvijetlio je značaj kritičkog mišljenja i važnost preispitivanja onoga što nam se svima  ‘servira’ od strane bilo kojeg izvora, čemu učimo mlade ljude u učionici. Bilo je zadovoljstvo naći se u ovoj grupi i čuti sve informacije i alate koji mogu biti od velike važnosti u sprovođenju misije medijskog opismenjavanja mladih”, navodi polaznica obuke profesorica Katarina Čanović.

Projekat  “Propitujem, dakle, postojim!” NVO Juventas implementira  u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore. Isti se realizuje u sklopu projekta “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi  Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija.