Održan regionalni trening za trenere medijske pismenosti

Ojačani kapaciteti administratora/ki omladinskih servisa
Februar 14, 2022
Krijumčarenju droge i zloupotrebi pomoraca se mora stati na put
April 7, 2022

Održan regionalni trening za trenere medijske pismenosti

Regionalnim treningom za trenere, koji je održan u Baru u periodu od 20. do 28. februara, ojačali smo kapacitete 16 mladih aktivista/kinja iz Crne Gore, Srbije,  Hrvatske i Bosne i Hercegovine za sprovođenje radionica iz oblasti medijske pismenosti.

Trening je organizovao Juventas u saradnji sa partnerskim organizacijama Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, Zašto ne iz Bosne i Hercegovine i Gongom iz Hrvatske, a u okviru projekta „WeB Media Literacy“ koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije.

Facilitatori/ke na treningu bili su programska direktorica Juventasa Jelena Čolaković, konsultantkinja Marija Ružić Stajović i koordinator projekta Mićan Andrijašević.

Mladi su imali priliku da na treningu steknu i unaprijede znanja iz oblasti medijske pismenosti, ali i da savladaju vještine vođenja radionica neformalne edukacije. Naučili su više o samom pojmu medijske pismenosti i šta sve obuhvata, razgovarali smo o tome kako  mediji kreiraju stvarnost, te kako publika tumači značenje, analizirali smo uticaj novca na medije, kroz primjere proučavali medijske manipulacije, ali i diskutovali o karakteristikama društvenih mreža i izazovima koje postavljaju moderne tehnologije.  Trening je mladima pružio znanja o metodama neformalne edukacije, grupnoj dinamici, izazovnim scenarijima u realizaciji radionica, ključnim vještinama edukatora/ki, vještinama komunikacije i prezentacije, planiranju radionica neformalne edukacije, itd. Učesnici/e treninga su imali priliku da naučeno primjene i izvježbaju kroz mock-up radionice neformalne edukacije, tokom koje su ostali učesnici/e i facilitatori/ke dali svoje komentare i sugestije.

Osim programskog dijela, u okviru ove aktivnosti smo organizovali interkulturalno veče i izlet koji su bili idealna prilika za druženje i bolje upoznavanje vršnjaka iz regiona.

Nakon treninga mladi će u svojim lokalnim sredinama organizovati seriju radionica o medijskoj pismenosti sa učenicima/ama srednjih i osnovnih škola.

Koordinator projekta i jedan od trenera Mićan Andrijašević navodi da je cilj kompletnog projekta unapređenje medijske pismenosti u zemljama regiona, kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima, te kroz jačanje kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.

„Cilj ove aktivnosti nije samo da unaprijedimo nivo medijske pismenosti učesnika i učesnica treninga, već i da oni kasnije multiplikuju efekte programa i kroz radionice u svojim lokalnim zajednicama podignu stepen medijske pismenosti kod mladih.“, ističe Andrijašević.

On dodaje da su Erasmus projekti ovog tipa, osim što unaprijeđuju kapacitete mladih, odlična prilika za upoznavanje, zbližavanje i networking mladih iz regiona.