Lokalna inicijativa mladih u Pljevljima: u Omladinskom servisu angažovan psiholog

(VIDEO) Učešće crnogorskih pomoraca u krijumčarenju narkotika
Jun 20, 2022
Održana obuka za realizatore/ke tretmana Uprave za izvršenje krivičnih sankcija
Jun 22, 2022

Lokalna inicijativa mladih u Pljevljima: u Omladinskom servisu angažovan psiholog

U Omladinskom servisu u Pljevljima će u narednih mjesec dana biti angažovan psiholog, koji će mladima biti dostupan za individualne i grupne razgovore.

U pitanju je inicijativa članova/ica Volonterskog kluba koji su prethodno pohađali seriju radionica jačanja kapaciteta, te na osnovu toga sami identifikovali problem koji opterećuje mlade u njihovoj zajednici i osmislili ovo rješenje.  Polaznicima/ama radionica i inicijatorima ove aktivnosti juče su u Domu kulture u Pljevljima dodijeljeni sertifikati i predstavljen im je plan rada psihologa.

Psiholog Danilo Milikić će mladima biti na raspolaganju radnim danima i vikendom, a termin je moguće zakazati na broj telefona 068 807 389. Omladinski servis nalazi se u Sportskom centru Ada, u ulici Pavla Bulatovića bb.

Volonterski klubovi osnovani su u okviru projekta „Propitujem, dakle, postojim” koji sprovodimo u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore i uz podršku Centra za građansko obrazovanje. Projekat je finansiran od strane Evropske unije.

Psihološkinja Danijela Femić, koja je i vodila radionice jačanja kapaciteta, na jučerašnjem događaju sa mladima je razgovarala o progresu grupe od početka do kraja kao i razlozima zašto je za mlade važno da psiholog radi u omladinskom servisu. Učesnici/e su upozorili na važnost brige o mentalnom zdravlju, koju su prepoznali kao jedan od vodećih problema među mladima u Pljevljima.

Koordinator projekta Bogdan Pipović navodi da je tema mentalnog zdravlja mladih izuzetno važna i da je potrebno uložiti dodatne napore da se pronađe dugotrajnije rješenje za problem o kojem se ne govori dovoljno.

„Cilj ovih aktivnosti je da mladi sami identifikuju glavne probleme sa kojima se suočavaju u lokalnoj zajednici i kroz inicijative volonterskih klubova utiču na rješavanje tih problema. Kao glavni problemi u Pljevljima su prepoznati slaba informisanost mladih o servisima koji su im na raspolaganju i nedostatak psihološke podrške za mlade.  Upravo kroz ovu inicijativu nastojimo da mladima obezbijedimo pristupačnu psihološku pomoć, kroz angažman psihologa u Omladinskom servisu. U dogovoru sa psihologom, moguće je zakazati termin, potpuno besplatno i anonimno.”, kazao je Pipović.

Projekat „Propitujem, dakle, postojim!” implementira nevladina organizacija Juventas u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore. Realizuje se u sklopu projekta “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija.