Kroz inicijativu Volonterskog kluba u Podgorici mladi dobijaju odgovore na pitanja o LGBTIQ+ zajednici, volonterizmu, seksu i zaštiti i korišćenju droga

Potrebno raditi na daljem unaprjeđenju sistema alternativnih sankcija i sistema probacije u Crnoj Gori
Oktobar 4, 2022
Projekat „Digitalno obrazovanje za ljudska prava“ je počeo!
Novembar 8, 2022

Kroz inicijativu Volonterskog kluba u Podgorici mladi dobijaju odgovore na pitanja o LGBTIQ+ zajednici, volonterizmu, seksu i zaštiti i korišćenju droga

Članovi Volonterskog kluba u Podgorici su predstavnicima civilnog sektora sa dugogodišnjim iskustvom postavljali pitanja na temu seksa i zaštite, koriščenja droga, pravima LGBTQ+ osoba i omladinskog aktivizma. Aktivnost je inicijativa volonterskog kluba u okviru projekta „Propitujem, dakle, postojim!” koji Juventas sprovodi u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore.  

Kad je u pitanju tema seks i zaštita, odgovore je dala predstavnica organizacije CAZAS Jelena Rakčević

Mlade volontere ze zanimalo da li su pilule za kontracepciju bezbjedna opcija, da li po školama treba postaviti automate sa kontraceptivnim sredstvima, da li u Crnoj Gori postoji informativni centar gdje se ljudi mogu edukovati više o zaštiti i seksu, kad je pravo vrijeme da se sa djecom priča o seksu, kao i da li se HIV još uvijek smatra kao bolest LGBTQ+ zajednice. 

Odgovore na pitanja o pravima LGBTQ+ osoba dao je predstavnik organizacije Kvir Montenegro Miloš Knežević, a mlade je zanimalo da li seksualnost i rodni identitet stvar izbora, šta utiče na seksualnost i rodni identitet osobe, koja je razlika između roda i pola, Koja je razlika između zakona koji definiše brak i zakona koji definiše partnerstvo lica istog pola, gdje se članovi zajednice mogu osjećati slobodno pri ispoljavanju svog fizičkog i rodnog identiteta i seksualnosti. 

Na pitanja o korišćenju droga, odgovore je dala predstavnica Juventasa Marija Radović. 

U kom uzrastu mladi najčešće počinju sa korišćenjem droge? Zašto se neko odluči da ih proba? Koje droge su najčešće u pitanju? Koliko ozbiljne posledice može proizvesti dugotrajno korišćenje kanabisa? Da li korišćenje droge može prouzrokovati posledice po mentalno zdravlje? Koji su dostupni servisi podrške u Crnoj Gori za mlade osobe koje koriste droge? neka su od pitanja koja su postavili mladi volonteri. 

Predstavnica organizacije ADP Zid Milena Šćepanović odgovarala je na pitanja o omladinskom aktivizmu, a mlade je zanimalo šta za nju predstavlja to što je volonter, kliko je volonterizam zastupljen u Crnoj Gori, da li jo je to što je volonter pomoglo i na koji način. 

Projekat “Propitujem, dakle, postojim!” realizuje se u sklopu projekta “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija.