Implementacija projekta “Pružanje podrške najugroženijoj djeci i porodicama izbjeglica i migranata u Crnoj Gori”

Obavještenje o produženju roka za dostavljanje prijava na Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za program dodjele malih grantova za podršku strateškog okvira i servisa podrške osobama koje koriste droge
Jul 3, 2023
Realizacija projekta “Jačanje socijalne inkluzije RE zajednice”
Jul 7, 2023

Implementacija projekta “Pružanje podrške najugroženijoj djeci i porodicama izbjeglica i migranata u Crnoj Gori”

NVO Juventas je u periodu od novembra 2022. do kraja maja 2023. godine implementirao projekat

Projekat je finansijski podržan i realizovan u partnerstvu sa UNICEF kancelarijom u Crnoj Gori.  Cilj projekta je pružanje psihosocijalne podrške djeci i porodicama izbjeglica i migranata koji borave u Crnoj Gori, a kojima je ta podrška neophodna, sa ciljem bolje integracije u crnogorsko društvo.

U sklopu projekta je:

  • Omogućeno psihosocijalno savjetovanje i podrška za 49 osoba (29 odraslih i 20 djece) u ostvarivanju njihovih iz socijalne i zdravstvene zaštite, zapošljavanja i korišćenja lokalnih socijalnih usluga.
  • Realizovano 10 kreativnih radionica za 33 ukrajinske djece shodno njihovim potrebama i interesovanjima. Radionice su održane u ukrajinskim centrima u Podgorici, Herceg Novom, Budvi i u Sutomoru.
  • Uz partnersku podršku dobrotvorne organizacije “Dobro djelo” kreirana je viber grupa i organizovan online sastanak kako bi se što više ljudi umrežilo i bilo informisano o aktivnostima koje sprovodimo.
  • Organizovano 4 rekreativna izleta za ukupno 38 odraslih ukrajinaca iz više crnogorskih opština. Prvi izlet je organizovan uz pomoć Turističke organizacije Podgorica koji su nam omogućili besplatne usluge vodiča i transporta, a tom prilikom smo posjetili Goricu i Duklju. Drugim izletom omogućili smo zainteresovanima da posjete Lipsku pećinu. U saradnji sa Monte Frog-Boat Cruising organizovana su još dva izleta-krstarenje Skadarskim jezerom.
  • Za grupu djece koja su bila uključena u projektne aktivnosti, kroz donaciju je omogućena besplatna škola odbojke od strane OK NET i besplatna škola fudbala od strane FK Budućnost.

Značajan doprinos projekat je imao u međusobnom povezivanju državljana Ukrajine putem viber grupe i prilikom organizovanih događaja, na čemu su posebno zahvalni. Ono što nas posebno raduje jeste i pozitivan feedback djece koja su učestvovala na radionicama, kao i sa strane njihovih roditelja. Sve ovo nas dodatno motiviše da nastavimo sa radom i pružanjem podrške djeci i porodicama izbjeglica i migranata prilikom integracije u crnogorsko društvo.