Crna Gora otklonila jednu nejednakost, zbog čega svi možemo da budemo ponosni

Situacija sa koronavirusom ne smije da odvuče pažnju od efikasnih servisa prevencije HIV-a
Maj 3, 2020
Epidemija koronavirusa pokazala koliko su važni servisi podrške za LGBT osobe
Maj 3, 2020

Crna Gora otklonila jednu nejednakost, zbog čega svi možemo da budemo ponosni

Usvojen je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Napravljen je korak kojim će se položaj LGBT osoba učiniti komotnijim kroz pravno uređenje odnosa među životnim partnerima. Crna Gora je otklonila jednu nejednakost, zbog čega svi možemo da budemo ponosni. Ova politička i pravna borba trajala je preko osam godina, koliko je prošlo od prve inicijative koja se vezivala za potrebu pravnog prepoznavanja zajednice osoba istog pola.

Vjerujemo da će usvojeni Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola u značajnoj mmjeri unaprijediti položaj LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Najprije, konkretizovati praktikovanje prava LGBTIQ osoba na porodični život. Činjenica da je ovaj zakon danas izglasan ukazuje da ipak jedan dio zakonodavaca vodi računa o pluralizmu identiteta, uključujući seksualne. Ovaj zakon prepoznaje da se naši životi ne odvijaju po istim obrascima, i da sreća ne leži u kalupima, već u razumijevanju da su nam potrebe iste ili slične, ali smo mi svi različiti.

Svjesni smo, na osnovu svih skupštinskih rasprava koje smo imali priliku da slušamo, da još uvijek ima mnogo prostora da određene stvari budu unaprijeđene, a pri tome, na prvom mjestu, mislimo na svijest određenog broja parlamentaraca i parlamentarki da prepoznaju realnosti našeg društvenog kontektsa. Istopolna partnerstva se ne realizuju samo u nekoj drugoj državi, već i kod nas. Tu realnost bilo je jako važno prenijeti u zakonsko rješenje koje je pravno prepoznalo ono što je stvarnost Crne Gore. Ništa manje i ništa više.

Koristimo priliku da istaknemo da ovaj proces ne bi bio moguće izvesti do kraja uspješno bez podrške civilnog sektora, medija, političkih partija koje su podržale zakon, institucija, Evropske Unije, Savjeta Evrope, UN sitema, ILGA, ERA, brojnih ambasada zapadnih zemlja, te brojnih pojedinaca koji su godinama davali bezrezervnu podršku. Neka je srećan Zakon i LGBT zajednici i Crnoj Gori i neka pomogne da se pravno osnaži ljubav i pravo na srećnu porodicu osobama istog pola.