Apelujemo na najviše državne, policijske funkcionere da svojim izjavama i postupcima ne podižu tenzije

Godišnji izvještaj za 2019. godinu
Maj 3, 2020
Situacija sa koronavirusom ne smije da odvuče pažnju od efikasnih servisa prevencije HIV-a
Maj 3, 2020

Apelujemo na najviše državne, policijske funkcionere da svojim izjavama i postupcima ne podižu tenzije

Nevladina organizacija Juventas najoštrije osuđuje prekoračenje ovlašćenja policijskih službenika kojima smo svjedočili tokom jučerašnjeg dana i apeluje na najviše državne, odnosno policijske funkcionere da svojim izjavama i postupcima ne podižu tenzije, već iskoriste svoj autoritet za smirivanje napetosti i otvaranje dijaloga.

Istu poruku imamo i za sve ostale aktere u Budvi, ali sada već i širom Crne Gore, uz poziv građanima da na miran i dostojanstven način, uz poštovanje zakona i brigu o bezbjednosti i zdravlju sebe i drugih, iskažu svoje stavove. Važnu ulogu i veliku odgovarnost u otvaranju dijaloga i smirivanju tenzija imaju i predstavnici opozicije, ali i partija koje su u vlasti.

Neophodno je doslijedno sprovoditi zaštitu vladavine prava prema svim akterima nedavnih uznemirujućih događaja, te pokrenuti (i na odgovarajući način okončati) postupake protiv policijskih službenika koji su u određenim slučajevima prekoračili svoja ovlašćenja.

Pozivamo nezavisne institucija, ako to zaista, makar i djelimično jesu, da što prije reaguju i doprinesu rješavanju trenutne krize, uz očekivanje da će se i međunarodna zajednica uključiti u ovaj proces.

U najnovijem izvještaju Fridom Hausa Crna Gora je nazadovala i našla se u grupi hibridnih režima. Umjesto da radimo na unaprijeđenju demokratije, utisak je da ulazimo u stanje konfuzije koje može proizvesti različite efekte, čak i elemente stanja koje liče na autokratiju.

Umjesto solidarnosti koja nam je potrebna da se adekvatno suočimo sa zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim izazovima koje je pred nas postavila epidemija virusa korona, još jednom, naše društvo je suočeno sa podjelama i tenzijama, što nas navodi na pitanje kakvu poruku šaljemo mladima.

Mladima je potrebno društvo koje počiva na dijalogu i slobodi, a ne na međusobnim optužbama, okupiranju institucija, kamenicama, suzavcima i očiglednim prekoračenja ovlašćenja od strane policije.

Važno je napomenuti da je u ovakvim situacijama neophodno pružiti zaštitu novinarskim ekipama i omogućiti im da nesmetano obavljaju svoj posao. S druge strane od novinara i novinarki se očekuje da se pri izvještavanju pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda.