Putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ građani najviše prijavljivali kršenje zakona u ugostiteljskim objektima

U okviru programa Brižne porodice roditelji osnaženi za uspješno roditeljstvo
Decembar 27, 2023
U pravo vrijeme: Naknadno informacija o drugom krugu bodovanja
Januar 18, 2024

Putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ građani najviše prijavljivali kršenje zakona u ugostiteljskim objektima

Crnogorski građani su, putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“, od 22. decembra do kraja godine poslali 102 prijave, od kojih se njih 90 odnosi na kršenje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Juventas je u saradnji sa Centrom za monitoring i istraživanje (CeMI) i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, kreirao aplikaciju “Zabranjeno pušenje”, koja omogućava građanima da prijavljuju slučajeve pušenja u zatvorenim prostorima, u suprotnosti sa Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Od momenta kada je aplikacija postala operativna, 22. decembra, pa sve do kraja 2023. godine, zabilježili smo 102 prijave od strane građana iz raznih dijelova zemlje. Najveći broj istih stigao je iz Podgorice (28), dok su Pljevlja (20) i Nikšić (14) takođe zabilježili visok broj prijava.

Iz CeMI-ja su ukazali da su značajne aktivnosti građana zabilježene i u Rožajama (šest), Beranama i Herceg Novom (četiri), Budvi i Tivtu (tri), a po dvije prijave su stigle iz Bijelog Polja, Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Kotora, Plava, Tuzi, Ulcinja i Žabljaka, a po jedna iz Bara i Gusinja.

Većina prijava, njih 90, odnosila se na ugostiteljske objekte. Pored ugostiteljskih objekata, primili smo i 12 prijava koje su se odnosile na državne organe i organe lokalne samouprave, javna preduzeća i zdravstvene ustanove.

Ovakav odziv pokazuje rastuću svijest građana o štetnosti duvanskog dima i njihovu posvećenost kreiranju zdravijeg životnog okruženja.

Važnu saradnju u razvoju aplikacije ostvarili smo sa Upravom za inspekcijske poslove, kojoj se prijave građana prosleđuju na dalje postupanje, nakon čega se vrši inspekcijski nadzor i u slučaju kršenja zakona izriču novčane kazne.

Iz te organizacije su pojasnili, da osim opcije za prijavljivanje nepravilnosti, aplikacija nudi i pregled pristiglih prijava, praćenje njihovog statusa, kao i mogućnost detaljnijeg upoznavanja sa zakonskim propisima koji regulišu upotrebu duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima.

Pozivamo sve građane da preuzmu aplikaciju „Zabranjeno pušenje“ i prijave kršenje zabrane pušenja u zatvorenom prostoru. Vaše učešće su od suštinskog značaja ne samo za preventivno dejstvo aplikacije, već i za usmjeravanje inspekcijskih organa na lokacije gdje se zakon ne poštuje.

Aplikaciju „Zabranjeno pušenje“ možete preuzeti sa Google Play-a putem linka:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wnapp.id1703074095211&hl=en&gl=US.

Takođe, aplikacija je dostupna kao veb servis, kojem možete pristupiti putem adresa: https://zabranjenopusenje.me i https://disislobodno.me.