Održan trodnevni trening za omladinske novinare i novinarke

Osobama koje su odslužile zatvorsku kaznu najveću pomoć treba da pruži država
Maj 26, 2021
Država da uspostavi servise za prestanak upotrebe duvana
Maj 31, 2021

Održan trodnevni trening za omladinske novinare i novinarke

Trening za deset omladinskih novinara i novinarki održan je u organizaciji Juventasa od 26. do 28. maja, sa ciljem da ojača njihove kapacitete, unaprijedi znanja i vještine, ali i da ih inspiriše i motiviše, te podstakne na saradnju.

Trening je organizovan u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“.

Učesnici/ce treninga bili su u prilici da nauče više o mobilnom novinarstvu, tehnikama snimanja i montiranja materijala, korišćenju društvenih mreža iz ugla novinara/ke i plasiranju sadržaja, o novinarstvu fokusiranom ka rješenjima i novinarstvu generalno, ulozi medija,  kao i o medijskoj pismenosti.

Predavačice na treningu bile su Ana Golubović  i Ivana Čađenović iz agencije za integrisanu komunikaciju „Represent communications“. One su učesnicima/cama približile ulogu i značaj društvenih mreža u savremenom društvu i medijima. U sklopu interaktivnog predavanja, akcenat je stavljen na korišćenje društvenih mreža u crnogorskom kontekstu i njihovu ulogu u odnosima sa publikom.  

Ana Golubović, Represent Communications, u toku svog predavanja.

Predavanja i radionice na temu mobilnog novinarstva održao je novinar RTCG Darko Bulatović, pionir mobilnog novinarstva u Crnoj Gori. Mladi novinari/ke imali su priliku da uče i primjenjuju tehnike i vještine snimanja mobilnim telefonom. U sklopu praktičnog rada, učesnici/e su primjenjivali tehnike kadriranja, intervjuisanja, vizuelnog prepričavanja, sekvenciranja i storytellinga. Posebna pažnja posvećena je praktičnim vježbama montaže i editovanja video priloga na mobilnim aplikacijama i multiplatformskom pristupu.

Darko Bulatović, novinar RTCG, u toku svog predavanja.

O novinarstvu orjentisanom ka rješenjima, učesnici/e su učili od savjetnika za medijske politike i omladinski rad u Juventasu Mićana Andrijaševića. Ovaj koncept je kroz praktični rad primijenjen i prezentovan  kroz brejnstorming o potencijalnim temama kojim bi se učesnici/e bavili u budućnosti.

Učesnici/e na treningu bili su novinari/ke studentskih iz omladinskih novina, časopisa, portala, radija i televizije, kao i novinari/ke lokalnih ili nacionalnih medija u Crnoj Gori koji rade kao članovi/ice omladinskih redakcija u svom mediju ili obrađuju teme u čijem su fokusu mladi.

Regionalni projekat „WeB Media Literacy“ NVO Juventas sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama „Zašto Ne“ iz Bosne i Hercegovine, GONG iz Hrvatske i Novosadska novinarska škola iz Srbije, a uz podršku Evropske komisije, odnosno EACEA/Erasmus+ programa.