Na sjednici lokalnog omladinskog parlamenta govorili o zapošljavanju, umrežavanju mladih i njihovim potrebama

Mnogo više pažnje posvetiti djeci koja žive u domu
Decembar 11, 2019
Program smanjenja štete koristi godišnje preko 1200 intravenskih korisnika droga
Januar 9, 2020

Na sjednici lokalnog omladinskog parlamenta govorili o zapošljavanju, umrežavanju mladih i njihovim potrebama

Perspektiva razvoja Danilovgrada omogućiće da najveći broj mladih dobije zaposlenje u tom gradu, kazala je predsjednica Opštine Zorica Kovačević, napominjući da su mladi budućnost i da su u toj lokalnoj upravi spremni da čuju i podrže njihove prijedloge i aktivnosti.

Ona je to kazala na sjednici lokalnog omladinskog parlamenta u Danilovgradu, koji je organizovala nevladina organizacija (NVO) Juventas u okviru projekta “Gradovi po mjeri mladih”, koji je finansiralo Ministarstvo sporta i mladih. Sjednici su prisustvovali učenici srednjih škola, predstavnici lokalnih vlasti u Danilovgradu i (NVO) Juventas.

Učenica prvog razreda danilovgradske gimnazije, Marija Rakočević, pitala je da li mladi u Danilovgradu mogu da ostvare svoje snove, a to podrazumijeva zapošljavanje na vrijeme, odnosno šta lokalna samouprava panira da uradi da zadrži mlade u tom gradu i ostvari njihove potrebe.

Kovačević je rekla da će perspektiva razvoja Danilovgrada omogućiti da najveći broj mladih dobije zaposlenje u svojoj opštini.

“Više nema mjesta u državnim organima, Opštini, Centru za kulturu, dok se ne steknu uslovi da ljude koji su pred penzijom zamijenimo sa mladima sa novim idejama i zato sada treba da se okrećemo privatnom biznisu. Novih investitora ima svakodnevno i ima prostora i biće mjesta za mlade”, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da na Zavodu za zapošljavanje u Danilvogradu ima veliki broj mladih koji su završili fakultete, a koji će teško naći posao u struci.

“Fizičko, muzičko, istorija, geografija, likovno, bezbjednost. Na vrijeme odlučite koji ćete fakultet da upišete, vidite koja zanimanja su potreba Crnoj Gori. Vi ćete trebati ovome gradu. A mi ćemo gledati da zaposlimo što više ljudi”, rekla je Kovačević.

Bojana Rajković, je pitala da li će da dođe do promjene plana kada je u pitanju lokacija postavljanja kolektora s obzirom da je područje oko rijeke Zete proglašeno Parkom prirode i da li je predviđeno postavljanje lifta u osnovnoj i srednjoj školi u Danilovgradu, jer je učenicima sa invaliditetom kretanje u tim školama veoma otežano.

Kovačević je kazala da je lokacija za postavljanje kolektora utvrđena Prostorno planskom dokumentacijom 2015. godine.

“Naš je cilj da zajedno sa vama podižemo svijest i rijeku Zetu zaštitimo na najbolji mogući način. Izgradnjom kolektora Rijeka će biti potpuno zaštićena od otpadnih i fekalnih voda. Što se tiče same peticije građana mi ćemo se prema njoj veoma odgovorno odnijeti. Obavijestićemo podnosioce peticije da želimo da o toj lokaciji razgovaramo i na sjednici lokalnog paralementa, kako bi građani dobili komplente informacije”, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da, ukoliko potekne icijativa za izgradnju lifta, da će se Opština pridružiti takvoj akaciji.

Učenika drugog razreda Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”, Jovana Popovića, interesovalo je može li doći do boljeg umrežavanja mladih kroz određene projekte.

Kovačević je kazala da Opština ove godine stipendira 43 studenta iz Danilovgrada, koji imaju prosjek preko 9.

“Vi, mladi ste budućnost ovog grada i države. Mi smo uvijek spremni da izađemo u susret da vam omogućimo da imate komunikaciju sa mladima iz drugih opština. Mi smo spremni da podržimo sve vaše aktivnosti, da dovodimo ljude koji su vama interesantni. Potpuno smo otvoreni i spremni da čujemo vaše predloge”, poručila je Kovačević.

Potpredsjednik Opštine, Aleskandar Pavićević, kazao je da kada je riječ o finansiranju vannastavnih aktivnosti Opština uvijek ima budžet kada su mladi u pitanju.

Daru Čurović je interesovalo kada će biti riješen problem đaka koji putuju do škole preko pet kilometara iz sela Frutak.

Sekretarka sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Olivera Pavićević, odgovorila je da kada je riječ o Frutku nema registrovanog prevoznika, ni interesovanja mještana za to.

“Škola na Slapu je jako dobro opremljena, imaju obezbjeđen prevoz, idu od kuće do kuće i voze svu djecu u školu. Mi smo predložili da se koristi organizovan prevoz koji ima škola Slap i da djeca mogu da pohađaju nastavu tamo. Ukoliko i dalje postoji interesovanje roditelja da to bude Osnovna škola “Vuko Jovović”, stojimo na raspolaganju da se dogovorimo i da vidimo u zakonskim granicama i našim mogućnostima šta možemo uraditi”, kazala je Pavićević.

Na pitanje da li Opština razmišlja da uvede servis socijalnog stanovanja za mlade koji su u procesu napuštanja doma za djecu bez roditeljskog staranja, Kovačević je kazala da će sjutra biti uručeni ključevi za dva stana za djecu bez roditeljskog staranja.

Učenici su primijetili da mladi nemaju naviku odlaska na kulturne događaje i da je potrebno više programa koji su osmišljeni tako da se zadovolje njihove potrebe.

Sjednicu omladinskog parlamenta otvorio je predsjednik Skupštine Danilovgrada Zoran Bošković. U uvodnom obraćanju, predsjednik Bošković je pozdravio mlade, poželio im dobrodošlicu i predstavio način funkcionisanja Skupštine i Opštine u Danilovgradu.

Predstavnik Juventasa zahvalio se Opštini Danilovgrad na saradnji i proteklom periodu, posebno Oliveri Pavićević, sekretarki sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti i Nataši Latković, direktorici Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” na posebnom doprinosu i saradnji tokom realizacije projekta “Gradovi po mjeri mladih”, koji je finansijski podržanog od strane direktorata za mlade Ministarstva sporta i mladih.