Mladi priželjkuju društvo iz kojeg neće željeti da odu, kao i moralne, odgovorne i empatične političare/ke

Jačanjem vještina i znanja zaposlenih u sistemu socijalne i dječije zaštite doprinosi se poboljšanju kvaliteta usluga koje se pružaju osobama koje koriste droge
Jun 22, 2022
Bojović: Programima unaprijediti postpenalnu podršku
Jun 25, 2022

Mladi priželjkuju društvo iz kojeg neće željeti da odu, kao i moralne, odgovorne i empatične političare/ke

Mladi u Crnoj Gori žele da žive u društvu bez predrasuda i diskriminacije, u kojem su svi jednaki, žele škole u kojima će učiti kako da kritički razmišljaju, a od političara/ki očekuju da budu moralni, odgovorni i da rade za dobro svih.

To su poruke učesnika/ca volonterskih klubova, koji su oformljeni u okviru Juventasovog projekta “Propitujem, dakle, postojim”, gdje su mladi govorili o tome u kakvom društvu žele da žive, u kakvim školama bi trebalo da uče, kao i o idealnim političarima/kama koje vide kao svoje predstavnike/ce.

Na pitanje u kakvim školama žele da uče mladi iz Podgorice, Bara, Berana i Pljevalja kazali su da žele školu koja ima više razumijevanja za neformalno obrazovanje i vannastavne aktivnosti, u kojoj će svi biti jednaki i moći da budu ono što jesu, u kojoj će bez predrasuda i osuđivanja učiti o seksualnom obrazovanju.

Potrebne su, im kako su rekli, škole koje će podsticati kritičko mišljenje, gdje će moći da iskažu stavove, mišljenja, a da zbog toga ne budu diskriminisani. Vjeruju da bi se, ukolko bi se promijenio sistem vrednovanja u školi, mijenjalo i društvo i zejednica bi konačno išla nabolje.

Mladi iz četiri crnogorska grada žele da žive u društvu koje će da sasluša svaki glas, koje prihvata razlike kao bogatstvo, u kome su svi jednaki bez obzira na fizički izgled, stavove, mišljenja, nacionalnost, vjeroispovijest.

Crnogorski srednjoškolci hoće da žive u društvu bez predrasuda, koje afirmiše mlade talente, u kojem se uvažava glas mladih, gdje nije sramota da muškarac zaplače, u kojem se mnogo ulaže u obrazovanje, prilike zaslužuju znanjem, a ne poznanstvom i partijskim knjižicama,.

Priželjkuju da crnogorsko društvo bude takvo da iz njega neće poželjeti da odu, kao i da je fokus na onome što nas spaja, a ne na onome što nas dijeli.

Na pitanje kakve političare žele, mladi su rekli da žele moralne, demokratske, empatične i odgovorne političare, koji će ih uključivati u donošenje odluka, koji ih neće razdvajati po nacionalnosti, koji neće miješati religiju i politiku, koji će Crnu Goru dostojanstveno predstavljati u inostranstvu.

Od političara očekuju da objektivno sagledavaju stvari, odgovorno i savjesno donese dobre odluke za cijelo društvo, posebno za mlade, da ulažu u obrazovanje i da brinu o svim građanima, a ne da ih se sjete samo pred izbore.

Srednjoškolci i srednjoškolke su saglasni/e da je neophodno uvođenje predmeta građansko obrazovanje i medijska pismenost i u srednje stručne škole, a da je participacija mladih, posebno u procesu donošenja odluka izuzetno važna za demokratizaciju društva.

Iz Juventasa je saopšteno da su, kroz seriju edukativnih i volonterskih aktivnosti, mladi koji su direktno i indirektno učestvovali u projektu imali priliku da poboljšaju vještine medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja, što je doprinijelo njihovoj ukupnoj otpornosti na političke manipulacije, radikalizam i propagandu.

“Set vještina i znanja koje su stekli tokom projekta čine ih sposobnijim da kritički posmatraju aktuelna politička previranja, prepoznaju kada su izmanipulisani od strane političkih struktura, a takođe su stekli svijest o važnosti i potencijalima društvenog aktivizma i poštovanja različitosti”, kazali su iz Juventasa. 

Projekat “Propitujem, dakle, postojim!” implementira nevladina organizacija Juventas u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore. Realizuje se u sklopu projekta “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija.

VIDEO: