Kovidove “Eureke”: pandemija i nešto drugačiji pogled na vrijeme
Februar 10, 2021
Odmah da se učini sve da se počinioci procesuiraju i kazne
Mart 5, 2021

Mladi su pasivna publika

Globalna istraživanja pokazala su značajan porast u procentu korišćenja medija u toku pandemije virusa korona. Ovakve ekstremne situacije samo su potvrdile važnost koju mediji inače imaju u sferi informisanja, edukacije i zabave.

Osim toga, mediji imaju i druge funkcije, ali i snažan uticaj na sve nas, naročito kada smo veoma izloženi različitim vrstama medijskih sadržaja, kao što je to slučaj sa mladima. Juventasovo istraživanje iz 2019. godine utvrdilo je da čak 94.4 odsto srednjoškolaca svakodnevno ili dva do tri puta nedjeljno koristi internet, 93.9 odsto društvene mreže, a 75 odsto prati televiziju.

O odnosu mladih i medija, značaju i ulozi omladinskih medija, mladima kao kreatorima medijskih sadržaja i mladima kao publici, te omladinskom aktivizmu razgovarali smo sa urednicom omladinskog portala „Makanje“ Majom Nikolić.

Osim uredničkog iskustva, Maja je imala priliku i da, kao saradnica u nastavi na Fakultetu političkih nauka, direktno radi sa studentima i studentkinjama novinarstva.

JUVENTAS: Koja je uloga omladinskih medija danas?

NIKOLIĆ: Prvenstveno, uloga omladinskih medija je da pruži mogućnost mladima da daju svoje mišljenje o temama koje su njima važne, iskažu svoje nezadovoljstvo zbog svakodnevnih dešavanja, ali i priliku da predstave svoje talente i interesovanja.

Takođe, omladinski mediji treba da pruže pravovremene, interesantne i korisne podatke koji će doprinijeti kvalitetnom informisanju i aktivizmu mladih.

JUVENTAS: Da li su mladi zainteresovani da budu novinari/ke?

NIKOLIĆ: Smatram da je loša pozicija novinarske profesije u našem društvu uticala na smanjenje zainteresovanosti mladih ljudi za ovu profesiju. Finansijska nestabilnost, pritisci sa različitih strana, ali i nedovoljno vrednovanje novinara i novinarki od strane društva, svakako su negativano uticali na njihovo viđenje ovog zanimanja. Ipak, sigurna sam da još uvijek postoje obrazovani i perspektivni studenti, koji će u budućnosti unaprijediti ovu profesiju.

JUVENTAS: Kakvi su mladi kao kreatori medijskih sadržaja, a kakvi kao publika?

NIKOLIĆ: Kao urednica portala za mlade „Makanje” imala sam priliku da sarađujem sa veoma talentovanim mladim ljudima, koji pišu poeziju, tekstove o različitim obrazovnim, kulturnim, zdravstvenim i sportskim  temama i koji žele da usvršavaju svoja znanja u različitim oblastima.  

Kada govorimo o mladima kao publici, smatram da su dosta pasivni. Kao neko ko piše za mlade, teško dolazim do povratnih reakcija kada im se nešto dopada a još teže kad im se nešto ne dopada. Rijetki su slučajevi u kojima mladi zaista odvoje vrijeme da pročitaju određeni tekst. Mislim da se upotreba medija svela na listanje društvenih mreža, na kojima prate određene portale i tu pročitaju naslov, a u najboljem slučaju prvih nekoliko rečenica i na tome se sve završava.

JUVENTAS: Koliko mladi koriste medije za društveni aktivizam, bilo tradicionalne medije, bilo društvene mreže?

NIKOLIĆ: Po mom mišljenju, mlađe generacije rijetko koriste tradicionalne medije, u bilo koje svrhe. Kada je u pitanju korišćenje društvenih mreža, radi promocije i uključivanja mladih u društveni aktivizam, poslednjih godina je primjetan blagi porast, ali smatram da je još uvijek na nezavidnom nivou.

JUVENTAS: Nekada su mladi koristili omladinske medije da pišu o subkulturi, svojim interesovanjima, ali su im omladinski mediji služili i za izražavanje stavova i bunta, te obrađivanje važnih tema za njihov položaj, bilo kroz ozbiljan pristup ili humor i satiru. Kakva je situacija danas?

NIKOLIĆ: Danas je situacija znatno drugačija. U razgovoru sa mladim osobama, često se može čuti da su nezadovoljni različitim aspektima u društvu. Ipak, kada treba uraditi nešto po pitanju tog nezadovoljstva, teško se odlučuju da svoje stavove ili bunt povodom neke teme prenesu putem medija. Raduje me što se sve veći broj mladih okreće pisanju kraćih ili dužih umjetničkih formi, ali se nadam da će se povećati i broj onih koji žele da ukažu na brojne probleme i ponude prijedloge za rješavanje istih.

JUVENTAS: Da li su društvene mreže ugušile glas mladih ili ga je sada lakše čuti?

NIKOLIĆ: Mislim da se odgovor nalazi negdje na sredini. S jedne strane, mladi imaju mnogo više mogućnosti da iskažu svoje stavove putem društvenih mreža, ali s druge strane, to ne čine često.

Smatram da mladi društvene mreže ne koriste na najbolji način, pa smo svjedoci da često komentarišu neprovjerene informacije, upotrebljavajući neprimjeren govor ili govor mržnje. Koliko je dobro imati određeni kanal kojim ćete izraziti svoje mišljenje, toliko može biti i opasno, s obzirom na to da mladi u većini slučajeva ne razmišljaju o posljedicama koje mogu izazvati svojim objavama.

Tekst je kreiran u okviru projekta „Gradovi po mjeri mladih II“, koji NVO Juventas realizuje uz podršku Ministarstva (Uprave) sporta i mladih Crne Gore. Nalazi i mišljenja navedeni u ovom tekstu ne predstavljaju stavove Ministarstva (Uprave) sporta i mladih.