Zanimanje saradnik/ca u socijalnoj inkluziji uključeno u Nacionalni okvir kvalifikacija
Jun 17, 2022
(VIDEO) Učešće crnogorskih pomoraca u krijumčarenju narkotika
Jun 20, 2022

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje

Po prvi put, 18. jun obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje.

Juventas se, kao organizacija koja je duboko posvećena izgradnji društva socijalne pravde u kome se svi osjećaju sigurno, slobodno i poštovano, pridružuje Ujedinjenim nacijama u obilježavanju ovog dana.

Govor mržnje negira ljudska prava. Oni koji šire govor mržnje kriju se iza slobode izražavanja, a istovremeno narušavaju tu vrijednost i sve druge demokratske vrijednosti i principe, ugrožavajući prava, slobodu, bezbjednost i dostojanstvo drugih i drugačijih.

Govor mržnje u porastu je širom svijeta, pa tako i u crnogorskom društvu. Svjedočili smo govoru mržnje na osnovu nacionalne, etničke i političke pripadnosti, religije, pola i seksualne orjentacije. Zabrinjavajuće je što se govor mržnje i uvredljiv govor normalizuju u javnom prostoru.

Podsjećamo, Zakonom o medijima „zabranjeno je objavljivanje informacija u medijima kojima se izražavaju ideje, tvrdnje i mišljenja koja izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, političkog, vjerskog i drugog uvjerenja, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica“.

Iako smo u nekim medijima imali primjere govora mržnje, ova pojava nije u velikoj mjeri prisutna u mejnstrim medijima, međutim, zabrinjavajuće je prisustvo govora mržnje na društvenim mrežama i u sekcijama za komentare na online portalima.

Pohvaljujemo napore medija, samoregulacije i društva u moderiranju komentara i uklanjanju sadržaja koji predstavlja govor mržnje. Međutim, potrebno je uložiti još mnogo napora u oblasti (samo)regulacije i edukacije kako bi maksimalno smanjili prisustvo govora mržnje u javnom diskursu.

Danas, ali i svakog drugog dana, glasno i nedvosmisleno, poručujemo da je govor mržnje neprihvatljiv i nedopustiv.