Hitan apel nadležnima da reaguju u zaštiti re populacije od COVID19
Mart 19, 2020
Osnovne mjere zaštite od Covid-19 (Korona virusa) za osobe koje koriste droge
Mart 22, 2020

Epidemija lažnih vijesti i dezinformacija

Pandemija virusa korona je krizna situacija visokog inteziteta, a upravo takve situacije su pogodno tlo za širenje dezinformacija. Posljedice širenja lažnih vijesti su izuzetno ozbiljne; dezinformacije mogu proizvesti paniku ili stvoriti osjećaj lažne sigurnosti, mogu dati pogrešna uputstva o ponašanju u toku karantina, načinu prenošenja virusa, tretmanu, uticaju ljekova i alternativne medicine itd.

Evo kako da se zaštitiš:

–   Prati zvanične naloge Nacionalnog koordinacionog tijela, Instituta za javno zdravlje i SZO.

–   Prati više medija kojima vjeruješ.

–   Obrati pažnju na pouzdanost medija koji prenose određene informacije, da li si i ranije pratio/la te medije, da li su ranije objavljivali netačne informacije ili je u pitanju kredibilan medij.

–  Obrati pažnju na izvor informacija.

–  Dok pratiš određeni medijski sadržaj postavi sebi sljedeća pitanja: ko je poslao poruku i koja je njena svrha; na koji način su mediji privukli moju pažnju, kakav je kontekst (pozadina) priče, da li nešto izostavljeno i zašto.

–  Kada su u pitanju vijesti iz svijeta o ovom značajnom pitanju, prati neke od najboljih i najpouzdanijih svjetskih medija: Associated Press, Reuters, Guardian, The Washington Post, BBC…

Važno je razlikovati:

– disinformation (dezinformaciju) – koja ima za cilj da javnost dovede u zabludu, navede na pogrešan zaključak ili je pak vođena željom za senzacionalizmom.

– misinformation- nenamjerna netačna informacija, nastala kao greška u radu novinara/ki.

Veoma često ne postoji namjera medija da se prenese netačna informacija, ali usled stresnog i ubrzanog tempa rada ili želje da se što brže objavi što veći broj informacija, mediji objave informaciju koja nije tačna. Tako je veliki broj svjetskih i domaćih uglednih i kredibilnih medija prenio vijest da će poznata fudbalska zvijezda Kristijano Ronaldo svoje hotele pretvoriti u bolnice za zaražene, međutim ta informacija je kasnije demantovana.

Netačne informacije se veoma lako šire, kao epidemija, a nekada mogu imati ozbiljne i nesagledive posljedice.

BUDI MEDIJSKI PISMEN/A!

KRITIČKI PRATI MEDIJSKE SADRŽAJE!

PAZI ŠTA ŠERUJEŠ!