Inicirati izmijene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju
Jul 20, 2021
(foto: USA Defanse One/Handout via REUTERS)
Reakcija na saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore o neprihvatanju izbjeglica iz Avganistana
Avgust 19, 2021

Uticaj konzumacije duvana na zdravlje

Epidemija upotrebe duvanskih proizvoda, jedna je od najozbiljnijih prijetnji za javno zdravlje, kazao je savjetnik za javno-zdravstveni rad i politike u nevladinoj organizaciji Juventas Jovan Dašić.

On u svom tekstu “Uticaj konzumacije duvana na zdravlje” objavljenom u magazinu “Health” br. 7, govori o štetnim posledicama duvana na zdravlje, društvenim posledicama, upotrebi duvana u Crnoj Gori, konzumaciji duvana i COVID-19, te o prestanaku upotrebe duvana.

“Epidemiološka slika u kontekstu konzumacije duvana je zabrinjavajuća. Visoka prevalenca pušenja u Crnoj Gori rezultat je više faktora, među kojima se posebno izdvajaju višegodišnje neadekvatne i nedosljedno primjenjivane politike vezane za duvan i duvanske proizvode i nedostatak besplatnih programa prevencije i odvikavanja od pušenja.”, kazao je Dašić.

Ističe da duvanski proizvodi sadrže smješu više od 7000 toksičnih supstanci, uključujući najmanje 70 poznatih kancerogenih supstanci. Upozorava da pušenje može povećati rizik od perifernih vaskularnih bolesti za pet puta.

Dašić dodaje i da su posljedice dalekosežnije od smrti i bolesti izazvanih konzumacijom duvana, te se uočava i negativan uticaj na životnu sredinu i značajno ekonomsko opterećenje društva. Zdravstveno-ekonomske posljedice konzumacije duvana, smatra Dašić, ogledaju se u izgubljenoj produktivnosti i radnoj sposobnosti oboljelih pušača, te troškovima liječnja bolesti povezanih sa duvanom.

“U posljedica konzumacije duvana spadaju i troškovi koji nastaju zbog udisanja sekundarnog duvanskog dima, bezdimnih duvanskih proizvoda, šteta po životnu sredinu i zdravlje usljed uzgoja i proizvodnje duvana, opasnosti od požara u vezi sa pušenjem i neizmjerna bol i patnja žrtava bolesti povezanih sa upotrebom duvana i njihovih porodica.”, navodi se u tekstu.

Dašić zaključuje da je prestanak upotrebe duvana isplativa zdravstvena intervencija i apeluje da bi shodno tome Crna Gora trebalo da stavi na raspolaganje više dostupnih resursa.

Komletan tekst možete pročitati OVDJE.