Regionalni projekat za mlade „WeB Media Literacy“ je počeo

Poziv za dostavljanje prijedloga projekata za dodjelu malih grantova
Mart 31, 2021
Studiranje u inostranstvu
April 4, 2021

Regionalni projekat za mlade „WeB Media Literacy“ je počeo

Sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da je počela implementacija projekta „WeB Media Literacy“.

Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo. Glavne ciljne grupe projekta su omladinski radnici i omladinske organizacije, obrazovne ustanove, institucije kulture i mediji, sa posebnim akcentom na omladinske medije.

Projekat sprovode nevladine organizacije Juventas iz Crne Gore, Zašto Ne iz BiH, Novosadska novinarska škola iz Srbije i GONG iz Hrvatske, uz podršku Evropske komisije/EACEA.

Projekat će ojačati kapacitete:

  • omladinskih radnika/ica, obezbjeđujući im trening za trenere medijske pismenosti.
  • studenata/kinja novinarstva, kroz trening za debunking lažnih vijesti.
  • mladih novinara/ki, kroz trening o praktičnim i modernim novinarskim vještinama i mobilnom novinarstvu.
  • škola i nastavnog osoblja, obezbjeđujući im odgovarajuće nastavne materijale i resurse.

Drugi aspekt projekta je inovativna kampanja podizanja svijesti, prvenstveno usmjerena ka mladima, ali i široj publici u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kampanja će biti realizovana na način i kroz kanale bliske mladima. Važno je napomenuti da će mladi biti uključeni kao kreatori i kreatorke kampanje.

Projekat „WeB Media Literacy“ pruža prostor mladim ljudima da budu aktivni građani/ke i glasni zagovornici/ce profesionalizacije medija i značaja kritičkog razmišljanja. Mladima se pruža prilika da podignu glas protiv populizma, lažnih vijesti, političke propagande i ksenofobičnih poruka kojima smo izloženi u medijima, a naročito na digitalnim platformama. Na ovaj način mladi uzimaju aktivnu ulogu u demokratizaciji društva i promociji evropskih vrijednosti. Konačno, projekat okuplja organizacije civilnog društva, donosioce odluka i mlade iz regiona i tako doprinosi procesu regionalnog pomirenja i saradnje, ističući zajedničku evropsku budućnost ovih zemalja, baziranu na slobodi govora, solidarnosti, različitostima i ljudskim pravima.