Institutucije i cjelokupna zajednica treba da preuzmu odgovornost zbog nedozvoljene upotrebe pirotehničkih sredstva

Ponovo napadnut Juventasov LGBTIQ centar u Podgorici – Video
Decembar 21, 2022
Svim crnogorskim novinarima i novinarkama čestitamo 23. januar – Dan novinara!
Januar 23, 2023

Institutucije i cjelokupna zajednica treba da preuzmu odgovornost zbog nedozvoljene upotrebe pirotehničkih sredstva

Juventras poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da javno saopšti koje je mjere preduzelo radi sprovođenja Naredbe o zabrani prodaje i upotrebi pirotehničkih sredstava razreda II – petardi, koliko prijava je podneseno, koliko komada pirotehničkih sredstava oduzeto, te kakav je stav o intenzivnoj upotrebi drugih pirotehničkih sredstava.  

Iz Hitne pomoći Podgorica saopštena je veoma uznemiravajuća vijest da je sinoć izvršena traumatska amputacija šake kod djeteta, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Uz nadu da će se dijete što prije oporaviti i imati što manje negativnih posledica, napominejmo da je, nažalost, ovo još jedan od pokazatelja da je potrebno značajno ograničiti prodaju pirotehničkih sredstava.

Upotreba pirotehničih sredstava, posebno u određenim djelovima gradova, tokom proslave Nove godine i pravoslavnog Božića, bila je ove godine ekstremno intenzivna. U tom kontekstu potrebno je i ograničiti njihovu upotrebu, bezrezervno kažnjavati prodaju istih maloljetnicima i izdati upozorenja roditeljima djece, ljudima osjetljivijeg zdravlja i vlasnicima kućnih ljubimaca o postupanju u situacijama u kojima se značajno prelazi nivo dozvoljene buke. 

U vezi sa svim navedenim, institutucije i cjelokupna zajednica, a prije svega MUP, mora preuzeti odgovornost zbog nedozvoljene prekomjerene upotrebe pirotehničkih sredstava.