Edukativna onlajn igrica o medijskoj pismenosti

Odblokirati proces evropskih integracija, pa otvoriti stručnu raspravu o temama koje izazivaju duboke podjele u društvu
Jul 7, 2022
Reagovanje povodom ponovljene javno izrečene mizoginije advokata Velibora Markovića
Jul 23, 2022

Edukativna onlajn igrica o medijskoj pismenosti

Edukativna onlajn igrica „Redakcija“ ti pruža priliku da se oprobaš u ulozi novinara/ke i da na inovativan način saznaš više o funkcionisanju, motivima i odgovornosti medija, dezinformacijama, teorijama zavjere, pseudonauci i lažnim vijestima.

Fokus igrice je na izazovima u informisanju koje donose digitalne tehnologije, a tema se odnosi na pandemiju COVID-19 i medijske poremećaje koji su pratili i prate ovo važno pitanje.

Igrica je prije svega namijenjena mladima u cilju unapređivanja njihove medijske pismenosti, a može se koristiti kao alat u nastavi u školama i na radionicama neformalne edukacije. Sam proces igranja je edukativan jer simulira određene medijske prakse i bavi se značajnim temama, ali uz to igrica sadrži i konkretne edukativne poruke u vezi sa najznačajnijim relevantnim pojavama.

„Digitalno okruženje je veoma izazovno, posebno za mlade koji u njemu provode mnogo vremena i internet je primarni medij putem kojeg se oni informišu, edukuju i zabavljaju. Stoga je važno unaprijediti nivo njihove medijske pismenosti, a tome je ponekad i sve češće potrebno pristupiti kroz ovakve inovative metode i alate, kao što je onlajn edukativna igrica, jer su oni mnogo bliži mladima i pružaju im priliku da lično osjete neka iskustva kroz simulaciju rada u redakciji, te mnogo lakše, bolje i dublje razumiju određene teme.“, kaže kreator igrice i koordinator projekta Mićan Andrijašević.

Igra predstavlja simulaciju rada u redakciji fiktivnog onlajn medija koji je primarno usmjeren na što veću čitanost i senzacionalizam umjesto na poštovanje profesionalnih i etičkih standarda. Osoba koja igra se nalazi u ulozi novinara/ke koja se tek pridružila redakciji. Ima zadatak da pronalazi i selektuje teme i shodno tome kreira i objavljuje medijske sadržaje. Tokom tog procesa dobija instrukcije urednika/ice. Proces igranja je jednostavan: osoba koja igra bira neku od ponuđenih opcija. Međutim, izbor između tih opcije nije tako jednostavan i lak.

Igrica je kreirana u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji Juventas realizuje u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, UG Zašto ne iz Bosne i Hercegovine i Gong iz Hrvatske. Projekat se sprovodi uz podršku Evropske komisije u okviru Erasmus+ programa.

Sadržaji navedeni u ovoj igrici, kao što su tvrdnje o narodnom lijeku protiv virusa korone, štetnosti zaštitnih maski, zavjeri svjetskih moćnika, chemtrailsima i štetnosti vakcina su u potpunosti izmišljene tokom kreiranja igrice, a najčešće na bazi već postojećih teorija zavjera i lažnih vijesti. U cilju sprečavanja širenja virusa neophodno je pridržavati se mjera i preporuka nadležnih organa.